«Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στη σύγχρονη εποχή και πρέπει να καταδικάζεται από όπου και αν προέρχεται», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, μετά τη σημερινή (27/04) συνάντηση με τον Ίαν Μποργκ, στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών, όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, συζητήθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το απαράδεκτο της προσπάθειας μεταβολής συνόρων με τη βία και η κοινή υποχρέωση στήριξης της Ουκρανίας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η UNCLOS.

Όμως, «πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσέξει και τη Μεσόγειο. Η Ουκρανία είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, όμως η Ένωση οφείλει να έχει μία πολιτική 360 μοιρών», τόνισε.

«Η Μεσόγειος είναι εξαιρετικά σημαντική, η βόρεια ακτή της Αφρικής δεν πρέπει να αγνοηθεί κατά κανέναν τρόπο. Αν την αγνοήσουμε, θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα για την Ευρώπη σε πολλούς τομείς: Μετανάστευση, τρομοκρατία. Χρειάζονται και τα νότια σύνορα της Ευρώπης, την προσοχή μας», υπογράμμισε.

Ακόμη, συζητήθηκε «ότι η κρίση στο Σουδάν πέρα από την εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις που έχει στον πληθυσμό και τους Ευρωπαίους πολίτες, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία ώστε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, για τη δημιουργία ενός μόνιμου σχήματος ανάπτυξης δυνάμεων της Ένωσης, ιδιαίτερα τον απεγκλωβισμό πολιτών».

«Άσκησα κριτική στις Βρυξέλλες και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο για την αδυναμία της Ένωσης να οργανώσει κοινή επιχείρηση απεγκλωβισμού των πολιτών μας, από το Σουδάν» και προσέθεσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να απεγκλωβίσει τους δικούς της πολίτες, αλλά και όποιους άλλους μπορεί.

Ακόμη, υπενθύμισε ότι πριν από μία ημέρα (26/04), υποδέχτηκε Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες στο Υπουργείο Εξωτερικών, τους οποίους ελληνικό αεροσκάφος έφερε στην Αθήνα. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η επίσκεψη του Μαλτέζου ομολόγου του στην Αθήνα αντανακλά την ισχυρή βούληση αμφότερων πλευρών για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Μάλτας.

Επιπλέον, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του εχθές, στην εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025 – 26.

Η παρουσία του Ίαν Μποργκ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Μάλτα είναι χώρα που αποτελεί κατά το διάστημα που διανύουμε (2023 – 2024) μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε ακόμη: