Ο Νιγηριανός πολιτικός και η σύζυγός του κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να μεταφέρουν ένα άστεγο 15άχρονο αγόρι στη Μεγάλη Βρετανία για να πάρουν τα όργανά του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ο 60άχρονος Ίκε Εκουερεμάντου, πρώην Αντιπρόεδρος της Γερουσίας και η 55άχρονη σύζυγός του, Μπεατρίς Νουανέκα Εκουερεμάντου, εμφανίστηκαν χθες (23/06) σε δικαστήριο του δυτικού Λονδίνου.

Η αστυνομία ανέφερε ότι το αγόρι ήταν άστεγο.

Στην 55άχρονη Μπεατρίς Νουανέκα Εκουερεμάντου και τον 60άχρονοΊκε Εκουερεμάντου, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία όσον αφορά την οργάνωση ταξιδιού ενός άλλου ανθρώπου στη Μεγάλη Βρετανία με στόχο την εκμετάλλευσή του, συγκεκριμένα την αφαίρεση οργάνων.

Το 15άχρονο αγόρι τέθηκε υπό προστασία και γίνονται ενέργειες για να τού παρασχεθεί επιπρόσθετη στήριξη, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Εκουερεμάντου είναι Γερουσιαστής της αντιπολίτευσης και Διευθυντής, επίσης, σε δικηγορικό γραφείο, ασκώντας επιρροή στην πολιτική κατάσταση της Νιγηρίας εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Το ζευγάρι τέθηκε υπό κράτηση μέχρι την επόμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο στις 07 Ιουλίου. Η έρευνα άρχισε από την ειδική ομάδα εγκλημάτων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας τον Μάιο.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον πολιτικό ανέφερε ότι, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία σοβαρή κατηγορία. Ο πελάτης μου, είναι μέλος της Γερουσίας στη Νιγηρία. Στο παρελθόν κατείχε έναν ακόμη πιο υψηλόβαθμο ρόλο ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της Γερουσίας.

Είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου στη Νιγηρία. Επίσης, είναι επικεφαλής σε δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του. Οι ισχυρισμοί είναι “εντελώς παράλογοι”».

Μάλιστα, ο πολιτικός έγινε πρόσφατα επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν. Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου ανέφερε ότι, «ανησυχούμε βαθύτατα για τη φύση αυτών των ισχυρισμών, αλλά καθώς πρόκειται για εν εξελίξει αστυνομική έρευνα, δε μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Περυσινή έκθεση της Ιντερπόλ, διαπίστωσε ότι η παράνομη διακίνηση για αφαίρεση οργάνων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία κυρίως σε βόρεια και δυτική Αφρική, καθώς «οι φτωχές κοινότητες και οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκμετάλλευσης».