Οι πρόσφατες απειλές που εξαπέλυσαν Ρώσοι αξιωματούχοι – προεξάρχοντος του Πούτιν – για αντίποινα κατά των δυτικών χωρών «που παρεμβαίνουν στην Ουκρανία» μπορεί, τελικά, να εξυπηρετούν έναν διπλό σκοπό: να προειδοποιήσουν τις δυνάμεις αυτές και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσουν την εύνοια των Ρώσων πολιτών σε περίπτωση που ξεκινήσει μια ολομέτωπη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του την προηγούμενη εβδομάδα, ότι οποιεσδήποτε χώρες «δημιουργούν στρατηγική απειλή για τη Ρωσία» κατά τη διάρκεια του πολέμου της στην Ουκρανία μπορούν να αναμένουν «αντίποινα» που θα εκδηλωθούν «αστραπιαία».

Προπαγάνδα για να «κερδίσουν την καρδιά του ρωσικού κοινού»

Εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Newsweek, είπαν ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αυξήσει την απειλητική ρητορική ως ένα μέσο διασποράς του φόβου στους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, θεωρούν επίσης ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά του ρωσικού κοινού».

«Όλο αυτό το διάστημα, η ρωσική εγχώρια προπαγάνδα τόνιζε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο όχι με την Ουκρανία, αλλά με το ΝΑΤΟ και τη Δύση», δήλωσε στο Newsweek ο Γιούρι Ζούκοφ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Πίσω από κάθε ουκρανική στρατιωτική επιτυχία, σε αυτή την αφήγηση, υπάρχει ένας αξιωματικός του ΝΑΤΟ που λέει στον Ουκρανό πού, πότε και ποιον πρέπει να πυροβολήσει».

Και συνέχισε: «Αυτή η ‘εικόνα’ διευκολύνει την εξήγηση των στρατιωτικών απωλειών στο εγχώριο κοινό. Βοηθά επίσης να δημιουργηθεί το πολιτικό υπόβαθρο για μια πιθανή πλήρη πολεμική κινητοποίηση στη Ρωσία, την οποία το καθεστώς διστάζει μέχρι στιγμής να ανακοινώσει. Καιδημιουργεί επίσης πολιτική πίεση για να πλήξει στόχους του ΝΑΤΟ, ξεκινώντας από τις γραμμές ανεφοδιασμού».

Ο Πούτιν «χρησιμοποιεί τον μπαμπούλα του ΝΑΤΟ» για να δικαιολογήσει τις πράξεις του

«Νομίζω ότι από τη σκοπιά της Μόσχας, θέλουν να αναπτύξουν μια υπόθεση ότι όλο αυτό το πράγμα ξεκίνησε από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο Newsweek ο Τζόναθαν Κατζ, διευθυντής του Democracy Initiatives και ανώτερος συνεργάτης του German Marshall Fund των ΗΠΑ.

Ο Κατζ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «χρησιμοποιεί τον μπαμπούλα του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών, για να δικαιολογήσει τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει στον εγχώριο ρωσικό πληθυσμό».

Οι Financial Times σημείωσαν ότι όταν ο Πούτιν ανέφερε κατά την ομιλία του πως διαθέτει «τα εργαλεία που χρειαζόμαστε» για αντίποινα, «τα οποία κανείς άλλος δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτή τη στιγμή», θα μπορούσε να αναφερόταν σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνικές δυνατότητες που η Ρωσία δοκίμασε πρόσφατα. Το Reuters ανέφερε επίσης ότι ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου κατά τη διάρκεια συνομιλίας του τη Δευτέρα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.