Οι ελλείψεις εξαρτημάτων αυτοκινήτων που παράγονται στην Ουκρανία είναι σημαντικές, με αποτέλεσμα να αναστέλλουν την παραγωγή τους πολλές μονάδες εντός Ευρώπης. Αυτό σημαίνει πως οι επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Μέσα στην εβδομάδα η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η Volkswagen, ανακοίνωσε ότι οι ελλείψεις εξαρτημάτων την αναγκάζουν να περιορίσει την παραγωγή της στο κύριο εργοστάσιό της στο Βόλφσμπουργκ στην Κάτω Σαξονία, αλλά και σε πολλές άλλες μονάδες της στη Γερμανία. Η BMW επίσης ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή σε μονάδες της εντός Γερμανίας, Αυστρίας και Βρετανίας. Εχει ανακοινώσει ότι θα πληγεί η παραγωγή της σε εργοστάσιά της στο Μόναχο, στο Ντίνγκολφινγκ, βορειοανατολικά του Μονάχου, σε μονάδα παραγωγής κινητήρων στην Αυστρία και σε εργοστάσιό της στην Οξφόρδη, στη Βρετανία.

Οι εξαγωγές 

Οι εξαγωγές αυτοκινήτων είναι οι σημαντικότερες της Γερμανίας και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν ευρύτατο δίκτυο προμηθευτών τους σε όλη την Ευρώπη. Η παρατεταμένη διακοπή στην παραγωγή τους μπορεί να επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, που ήδη αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα εξαιτίας της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία. Η Ουκρανία, αν και δεν φημίζεται ως κέντρο αυτοκινητοβιομηχανιών, είναι σημαντικός προμηθευτής συστημάτων καλωδίωσης που χρειάζονται για τη λειτουργία των οχημάτων.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία σε μια εποχή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλήττονται ήδη από την έλλειψη μικροεπεξεργαστών. Η κρίση καθιστά σαφές το πώς θα μπορούσε να υπονομευθεί ο τόσο σημαντικός αυτός κλάδος από προβλήματα σε εργοστάσια που έως τώρα ήταν άγνωστα. Ενας σημαντικός προμηθευτής που λειτουργεί στην Ουκρανία είναι η Leoni, γερμανική βιομηχανία συστημάτων καλωδίωσης και άλλων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που απασχολεί 100.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Εχει δύο μονάδες στην Ουκρανία, μία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και μία στη δυτική πλευρά της χώρας, βόρεια της Ρουμανίας. Οι δύο μονάδες διέκοψαν τη λειτουργία τους εξαιτίας του πολέμου. Προ ημερών, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι η έλλειψη σημαντικών εξαρτημάτων που εισάγει από την Ουκρανία την αναγκάζει να αναστείλει την παραγωγή της σε δύο μονάδες της, στη Δρέσδη και στο Τσβικάου, που είναι και η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της σε ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Άλλη μια μονάδα εκτός 

Από την επόμενη εβδομάδα δεν θα λειτουργεί, άλλωστε, και η μονάδα της στο Βόλφσμπουργκ, και η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας έχει προειδοποιήσει πως θα ανασταλεί και η λειτουργία της μονάδας συναρμολόγησης στην ίδια περιοχή αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Επίσης θα μειωθεί η παραγωγή της Volkswagen στη μονάδα της στο Αννόβερο, όπου παράγονται επιβατικά αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναγκαστεί να διακόψει την παραγωγή της η Mercedes-Benz, αλλά έχει ανακοινώσει ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, καθώς «είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της κλιμακούμενης κρίσης» στις επιχειρήσεις της.