Σε μια αιφνιδιαστική δήλωση τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων τριών ημερών θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιό του για την ειρήνευση στην Ουκρανία, το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής κυβέρνησης – μπορεί να περιλαμβάνει την αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων επί του εδάφους προκειμένου να επιβλέπουν την εκεχειρία.

Την ίδια στιγμή, η New York Post αποκαλύπτει, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο, πως το Κίεβο φέρεται να είναι θετικό – υπό όρους – να αποδεχτεί παραχώρηση του 20% των εδαφών του στη Μόσχα.

«Θα σας δώσω όλες τις λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για το Πάσχα, κάνοντας λόγο για «πολύ καλές συναντήσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία».

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «δύναμης ανθεκτικότητας» για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, σε περίπτωση επίτευξης εκεχειρίας.

Παράλληλα, εξετάζεται και η σύσταση μιας τριμερούς ειρηνευτικής επιτροπής – με συμμετοχή Ρώσων, Ουκρανών και μιας τρίτης μη-ΝΑΤΟϊκής χώρας – που θα εποπτεύει την κατάπαυση του πυρός στις γραμμές του μετώπου.

Αν και οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να εμπλακούν στρατιωτικά, ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως θα υποστηρίξουν οικονομικά το σχέδιο ειρήνης μαζί με τρίτους εταίρους.

Η αμφιλεγόμενη πρόταση για την Κριμαία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει και τη μονομερή αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους από τις ΗΠΑ – μια κίνηση που θα σήμαινε θεμελιώδη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε απορρίψει αυτή την επιλογή κατά την πρώτη θητεία του, ενώ η Ουκρανία έχει ορίσει ως «κόκκινη γραμμή» την μη αναγνώριση καμίας προσάρτησης.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η ουκρανική πλευρά φάνηκε διατεθειμένη να αποδεχθεί «de facto» παραχώρηση του 20% της επικράτειάς της, υπό την προϋπόθεση ότι η αναγνώριση δεν θα είναι «de jure». «De facto σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πως οι Ρώσοι κατέχουν αυτό το έδαφος, αλλά δεν λέμε ότι η Ουκρανία το παραδίδει οριστικά», εξήγησε.

Σύγχυση στο Κίεβο και παρατεταμένη σιωπή από Μόσχα

Παρά τις διαρροές για σύγκλιση απόψεων, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρούστεμ Ουμέροφ διέψευσε πληροφορίες ότι το Κίεβο έχει ευθυγραμμιστεί κατά 90% με το αμερικανικό σχέδιο, δηλώνοντας στο Sky News πως το υπουργείο του δεν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις.

«Υποστηρίξαμε την πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός από τις 11 Μαρτίου, αλλά η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις της», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί σε ποσοστά η πρόοδος του διαλόγου όταν συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί».

Ο Ουμέροφ συμμετείχε στις συζητήσεις στο Παρίσι με τους υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ειδικούς απεσταλμένους του Τραμπ, οι οποίοι αναμένεται να πιέσουν αυτή την εβδομάδα για τελική απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, περιορίστηκε να δηλώσει τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα «αναλύσει» τα αποτελέσματα της πασχαλινής εκεχειρίας – την οποία ωστόσο παραβίασε πάνω από 3.000 φορές μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Πρέπει πρώτα να σκεφτούμε και να αξιολογήσουμε τα πάντα προσεκτικά», είπε ο Πούτιν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παύσης των εχθροπραξιών.

Διαβάστε ακόμη: