search

ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Μείωση του αριθμού των αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ απ’ το ανώτατο δικαστήριο

Το δικαστήριο συνέστησε τη λήψη «μέτρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος

Νεπάλ: Μείωση του αριθμού των αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ απ

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Νεπάλ έδωσε εντολή να μειωθεί ο αριθμός αδειών που χορηγούνται για την ανάβαση στο Έβερεστ.

Εκτός από τη μείωση των αδειών στο Έβερεστ, η εντολή ισχύει και για άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων. «Το δικαστήριο διέταξε να περιοριστεί ο αριθμός των ορειβατών» στο υψηλότερο βουνό του κόσμου που έχει υψόμετρο 8.850 μέτρων, την ώρα που ξεκινά η περίοδος των εαρινών αναβάσεων. Το Νεπάλ μέχρι τώρα χορηγεί άδειες σε όσους θέλουν να ανεβούν στο Έβερεστ και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 11.000 δολάρια.

Μόνο πέρυσι χορηγήθηκαν 478 άδειες, που μεταφράζεται ως αριθμός ρεκόρ. Η δυνατότητα υποδοχής στις ορεινές αυτές περιοχές «πρέπει να τηρείται» και πρέπει να καθοριστεί ένας μέγιστος κατάλληλος αριθμός αδειών για αναρρίχηση, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία δεν παρέχει αριθμητικά στοιχεία για το θέμα αυτό.

Η απόφαση εκδόθηκε στα τέλη Απριλίου, όμως η περίληψη δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα. Ο δικηγόρος Ντεεπάκ Μπικράμ Μίσρα μιλώντας στο AFP, ανέφερε πως η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του πληθυσμού σε σχέση με την προστασία της φύσης στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οι οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του πλανήτη.

Εκτός από τη μείωση του αριθμού των ορειβατών, το δικαστήριο συνέστησε τη λήψη «μέτρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος» στις ορεινές περιοχές, συμπλήρωσε ο δικηγόρος. Κάθε χρόνο την περίοδο της άνοιξης, όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες και οι άνεμοι ασθενείς, το Νεπάλ υποδέχεται εκατοντάδες ανθρώπους που αναζητούν την περιπέτεια στα βουνά του.

Μάλιστα το 2019 λόγω του όγκου των ορειβατών, κάποιοι χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες πάνω στο Έβερεστ σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον τέσσερις από τους 11 θανάτους που καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά, οφείλονταν στον υπερπληθυσμό πάνω στο βουνό. «Ασκούμε υπερβολική πίεση στο βουνό και πρέπει να του προσφέρουμε μια μικρή ανάπαυλα», κατέληξε ο Ντεεπάκ Μπικράμ Μίσρα.

Διαβάστε ακόμη: