ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος ανατιμήσεων σε μια σειρά αγαθών – Αγωνία για τον πληθωρισμό

Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει μέχρι τώρα 13 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα στήριξης, τόσο κατά της ενεργειακής κρίσης όσο και για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά το κύμα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα συνεχίζεται, συρρικνώνοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και κυρίως των πιο ευάλωτων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά και να γεμίσουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα και με το ΒΕΑ, η κυβέρνηση έχει δαπανήσει μέχρι τώρα 13 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα στήριξης, τόσο κατά της ενεργειακής κρίσης όσο και για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για νέο τσουνάμι ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα. Οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις αποτελούν ουσιαστικά το τρίτο κύμα ανατιμήσεων μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Ειδικότερα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ακριβότερα θα πωλούνται: ο χυμός τομάτας έως 37%, καθαριστικά σπιτιού κατά 28%, ελαιόλαδο και αβγά έως 20%, δημητριακά, γαλακτοκομικά, μουστάρδες, μαγιονέζες έως 16%, απορρυπαντικό πιάτων έως 15%, κατεψυγμένες πατάτες και σταφίδες έως 12%, χαλβάς έως 11%, τυροκομικά και αλάτι έως 10%, κριτσίνια και κουλούρια έως 5%, σοκολάτες 5% έως 9%, κονσέρβες μανιτάρια έως 8%, γάλα εβαπορέ ιδιωτικής ετικέτας, χαρτοπετσέτες και αναψυκτικά έως 7%, αλλαντικά έως 6%, μπισκότα έως 5%, και πυρηνέλαιο 2,5%.

Πόσο «βαραίνει» το καλάθι του νοικοκυριού

Εν τω μεταξύ, κρίσιμος αναμένεται να είναι ο Νοέμβριος για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι μέσα σε όλους τους άλλους εξωγενείς κυρίως παράγοντες, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επίπτωση που θα υπάρξει από το καλάθι του νοικοκυριού, που έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του από τις 2 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οι τιμές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχουν συγκρατηθεί σε σημαντικό βαθμό και αυτό θα φανεί με την ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και την Eurostat στο τέλος του μήνα.

Διαβάστε ακόμη: