Συνθήκες πλειοδοσίας φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με την πιθανή πώληση ποσοστού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τον έλεγχο της εισηγμένης διεκδικούν η αυστραλιανή First Sentier και ένας ακόμη όμιλος.

Αντιθέτως, η επίσης αυστραλιανή Macquarie είναι πιθανό να έχει τεθεί «εκτός κούρσας». Ο συγκεκριμένος όμιλος εμφανιζόταν ως ο επικρατέστερος για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία παραγωγής από ΑΠΕ, ωστόσο –αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή– φαίνεται πως δεν ηγείται πλέον της διεκδίκησης.

Η First Sentier παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι αποτελεί τον «εταίρο» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο σχήμα που θα διεκδικήσει τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Είχε επίσης καταθέσει δεσμευτική προσφορά για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, διαγωνισμό στον οποίο επικράτησε τότε η Macquarie.

Η First Sentier αποτελεί ένα επενδυτικό σχήμα που έχει ειδίκευση στον τομέα των υποδομών και διαθέτει ενεργητικό της τάξεως των 166 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ενεργές διαπραγματεύσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη μιας περαιτέρω, στρατηγικού χαρακτήρα, συνεργασίας στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτό πάντως που προκύπτει από την παραπάνω εξέλιξη είναι ότι τα ποσά που συζητούνται είναι τέτοια που έχουν δελεάσει την ηγεσία του ομίλου, κάτι που δεν συνέβαινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Αυτός είναι και ο λόγος που πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις. Σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,3% της θυγατρικής της στον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ενώ ο ίδιος ο κ. Περιστέρης ένα επιπλέον 11,06%, ήτοι 48,36% συνολικά.
Ένα επιπλέον 6,46% ελέγχει ο εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης, ποσοστό που επίσης είναι πιθανό να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων που γίνονται. Ποσοστά στην εταιρεία διαθέτουν και σημαντικά επενδυτικά funds, που είχαν αποκτήσει πακέτα μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο Γ. Περιστέρης, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, είχε αναφέρει ότι «πράγματι η εταιρεία έχει προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από αρκετούς μεγάλους διεθνείς επενδυτές. Αυτό συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια και συμβαίνει ακόμα πιο εντατικά το τελευταίο διάστημα. Έτσι και τώρα αξιολογούμε το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί, με κύριο γνώμονα το συμφέρον των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και τις υποχρεώσεις που αισθανόμαστε ότι έχουμε απέναντι στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι οριστικό που να είναι προς ανακοίνωση».

Την ίδια στιγμή ωστόσο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ζήτησε κι έλαβε την έγκριση των κατόχων ομολογιών που είχαν εκδοθεί το 2018 και το 2020, να προχωρήσει στη «χρήση καθαρών εσόδων από την εκποίηση εξαιρούμενου περιουσιακού στοιχείου». Ουσιαστικά δηλαδή ελήφθη το πράσινο φως για την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου που δεν σχετίζεται με τους όρους έκδοσης των ομολόγων, αλλά που συνιστά αντικείμενο ουσιαστικής αλλαγής του φορέα έκδοσής τους, δηλαδή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο λόγος φυσικά για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.