Σε αντίθετη φορά τεχνολογίες – κρυπτονομίσματα, κάτω χρυσός και ξυλεία, “τσιμπάει” πάλι το eurodollar. Συγκρατημένα κέρδη στα χρηματιστήρια, καθώς οι traders αναζητούν ενδείξεις στα λόγια του Πάουελ που καταθέτει ενώπιον Κογκρέσου…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Με όλα τα επενδυτικά βλέμματα του πλανήτη στραμμένα στο Κογκρέσο, όπου καταθέτει αυτήν την ώρα ο Τζέρομ Πάουελ της Fed, οι αγορές αναζητούν απεγνωσμένα το παραμικρό σινιάλο που θα δώσει ξεκάθαρη κατεύθυνση σε αυτό το τρενάκι του τρόμου που παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Έπειτα από το πτωτικό διάλειμμα των τελευταίων ημερών, η Wall Street επιστρέφει στα κέρδη (και τα ρεκόρ), με τον Nasdaq να κατακτά νέα ιστορικά υψηλά. Σε αντίθετη φορά τα κρυπτονομίσματα, που παρά την “παραδοσιακή” συσχέτισή τους με τον τεχνολογικό δείκτη (που φτάσαμε να θεωρούμε πλέον παραδοσιακή την οποιαδήποτε συσχέτιση των κρύπτο με τη Wall St), συνεχίζουν τη βουτιά.

Κάτω από τα $30.000 το Bitcoin

Το Bitcoin έχασε και τα $30.000 σήμερα, κρίσιμο ψυχολογικό φράγμα, αν και στη συνέχεια ανέκαμψε προς τα 32.000 δολάρια, εν μέσω ανοδικής αντίδρασης. Το ίδιο δε μπορεί να ειπωθεί ωστόσο και για τα υπόλοιπα altcoins που “ματώνουν”, με XRP και Doge να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 15%, και όλη την αγορά στο κόκκινο.

Νέο ρεκόρ ο Nasdaq - Βουτιά για Bitcoin

Το Bitcoin πάντως κέρδισε για άλλη μια φορά μια θέση στην πρώτη σελίδα του Bloomberg, του μεγαλύτερου οικονομικού σάιτ του πλανήτη, και καθώς “δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα”, η πορεία προς το mass adoption (ευρεία υιοθέτηση) καλά κρατεί…

Κέρδη στα χρηματίστηρια, πτώση για χρυσό και ξυλεία

Στις υπόλοιπες κυριότερες αγορές, με σχετικά ήπια κέρδη έκλεισαν στην πλειοψηφία τους τα διεθνή χρηματιστήρια. Χρυσός και ασήμι εξακολουθούν να πιέζονται, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τρελή πορεία του δολαρίου και ειδικότερα του eurodollar με το EUR/USD να “τσιμπάει” και πάλι σήμερα πάνω από το 1,1940.

Ενδιαφέρον και στα εμπορεύματα, όπου ο χαλκός συνεχίζει να κρατά γερά, ενώ το ξύλο υποχώρησε απότομα από τα ιστορικά υψηλά του. Όχι όμως και ο πληθωρισμός που σηματοδότησαν (πρώτα) τα βασικά αυτά εμπορεύματα, όπως αλουμίνιο κλπ, ο οποίος μόλις ξεκίνησε να δείχνει τα δόντια του, με πρώτο θύμα την αγορά ακινήτων… (Περισσότερα εδώ)

Νέο ρεκόρ ο Nasdaq - Βουτιά για Bitcoin

Όλα τα βλέμματα στη Fed

Πίσω στην κρίσιμη κατάθεση του Πάουελ, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα ξημερώματα Τετάρτης. Σημειώνεται η Fed ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περιμένει πλέον να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες την υποχρεώνει να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο στην σύσφιξη της πολιτικής της.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει δρομολογήσει έρευνα για να αξιολογήσει αν η Google εμπλέκεται σε συμπεριφορά που είναι αντίθετη προς τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εξεταστεί εάν η Google παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού ευνοώντας τις δικές του διαδικτυακές τεχνολογίες εμφάνισης διαφημίσεων έναντι ανταγωνιστών.

Η έρευνα θα εξετάσει επίσης εάν η Google αποκλείει χωρίς λόγο την πρόσβαση των ανταγωνιστών της στα δεδομένα των χρηστών. Θα διερευνήσει επίσης το κατά πόσο έχουν γίνει αλλαγές σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαγραφή κάποιων cookies και της πρόσβασης διαφημιστών σε δεδομένα.

Χάος στην αγορά ακινήτων

Η private equity εταιρεία Blackstone Group, συμφώνησε για την εξαγορά της Home Partners of America Inc, η οποία αγοράζει και ενοικιάζει μονοκατοικίες, έναντι 6 δισ. δολαρίων, ανέφερε η wall Street Journal επικαλούμενη πηγές. Η συμφωνία έρχεται μετά από την πανδημία που δημιούργησε ζήτηση για μεγάλα σπίτια στις ΗΠΑ, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί εργάζονται από το σπίτι.

Η Home Partners κατέχει περισσότερα από 17.000 σπίτια στις ΗΠΑ, ενώ αγοράζει, ενοικιάζει και τελικά δίνει στους ενοικιαστές τη δυνατότητα αγοράς των σπιτιών.
Η Delta Air Lines φέρεται να εξετάζει να προσλάβει περισσότερους από 1.000 πιλότους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Reuters και Bloomberg καθώς περιμένει σημαντική ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια το επόμενο έτος.

Η επιχείρηση συμβούλων Korn Ferry ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το δ’ τρίμηνο χρήσης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και έδωσε αισιόδοξες προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο. Η GameStop ανακοίνωσε ότι πρόσφερε 5 εκατ. μετοχές για να αντλήσει περίπου 1,126 δισ. δολάρια. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Νέα πτώση στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Μάιο (ΗΠΑ)

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Mάιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα.
Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 0,9% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Απρίλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,8 εκατομμυρίων. Η μέση τιμή μεταπώλησης μιας κατοικίας τον Μάιο ξεπέρασε τα 350.000 δολάρια, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό.

Νέο ρεκόρ ο Nasdaq - Βουτιά για Bitcoin

Ανεβαίνει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 456,42 μονάδες, αντλώντας ώθηση από τις ενθαρρυντικές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αλλά και τις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει σε υψηλό 3,5 ετών καθώς βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα όσο προχωρούν οι μαζικοί εμβολιασμοί, επιτρέποντας την άρση των μέτρων περιορισμού.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στο -3,3 τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018. Τον Μάιο ο δείκτης ήταν στο -5,1. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο -3,0.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε κατά 1,5 μονάδες στο -4,5, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Διαβάστε ακόμη: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φούσκα ακινήτων;