Νέο μπλακ άουτ στις μεταβιβάσεις ακινήτων αναμένεται να προκαλέσει η επικείμενη αποχή των συμβολαιογράφων Αθηνών- Πειραιώς και Νήσων από τα καθήκοντα τους, από τις 30 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου 2022, με προοπτική η κινητοποίηση να παραταθεί χρονικά και να γίνει πανελλαδική.

Η κινητοποίηση των συμβολαιογράφων αποφασίστηκε με αφορμή την απόφαση του Κτηματολογίου να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των συμβολαιογραφικών πράξεων αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν από την πλευρά των δημοσίων υπηρεσιών για την διεκπεραίωση υποθέσεων συμβολαίων και μετεγγραφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τον Απρίλιο, οι συμβολαιογράφοι είχαν οδηγηθεί σε απόφαση αποχής με αφορμή άλλες ρυθμίσεις που είχαν σχέση με την έκδοση των πιστοποιητικών από τους δήμους, των γνωστών σε όλους μας ΤΑΠ.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας αφού ξεκαθάρισε ότι οι συμβολαιογράφοι δεν διαφωνούν με τη ψηφιοποίηση της διαδικασίας αλλά ζητούν να διευθετηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της συναλλαγής και την οριοθέτηση των ευθυνών των συμβολαιογράφων.

Ο κ. Ρούσκας τονίζει ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα 20.000 συμβολαιογραφικές μεταβιβαστικές πράξεις και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να μη δημιουργηθεί το φαινόμενο της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που «ειδήμονες» από τα κτηματολογικά γραφεία αναλαμβάνοντας ρόλο συμβολαιογράφων υπόσχονται να επισπεύσουν τη γραφειοκρατία και ζητεί τη δημιουργία διάφανων διαδικασιών για να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.