Το κοινοβούλιο της πολιτείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι υιοθέτησε νομοσχέδιο που επιτρέπει τη νομική προστασία των γιατρών που συνταγογραφούν και στέλνουν σε άλλες πολιτείες χάπια άμβλωσης.

Το νομοσχέδιο πρέπει να επικυρωθεί από την κυβερνήτρια της πολιτείας, την Κάθριν Χόκαλ, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της νομικής προστασίας των γιατρών.

«Έχουμε ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε τις γυναίκες όλης της χώρας να διατηρήσουν την ελευθερία του σώματός τους προστατεύοντας τους γιατρούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης από τις προσφυγές εξτρεμιστών που αντιτίθενται στις αμβλώσεις», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Καρλ Χίστι, πρόεδρος του κοινοβουλίου της πολιτείας.

Επί της ουσίας το νομοσχέδιο επιτρέπει την παροχή νομικής προστασίας στους γιατρούς που έχουν την έδρα τους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στην περίπτωση που τους ασκηθούν διώξεις από τη δικαιοσύνη άλλων πολιτειών που έχουν επιβάλει περιορισμούς ή έχουν απαγορεύσει τις αμβλώσεις επειδή βοήθησαν μία γυναίκα να κάνει άμβλωση είτε στέλνοντάς της χάπια είτε προσφέροντάς της βοήθεια μέσω της τηλεϊατρικής.

Έναν χρόνο μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε παλαιότερη απόφαση του 1973 η οποία προστάτευε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κάθε πολιτεία μπορεί να νομοθετεί ελεύθερα για το θέμα. Οι ΗΠΑ είναι πλέον διχασμένες, με περίπου 20 πολιτείες – κυρίως στις κεντρικά και νότια– να έχουν απαγορεύσει ή να έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις αμβλώσεις και τις πολιτείες στις ανατολικές και δυτικές ακτές της χώρας που έχουν υιοθετήσει νέες εγγυήσεις για το δικαίωμα αυτό των γυναικών.

Διαβάστε ακόμη: