Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης ενέκρινε χθες Πέμπτη νομοθέτημα που επιτρέπει στους αλλοδαπούς κατοίκους της μητρόπολης να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές· είναι η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που παίρνει τέτοια απόφαση.

Το τοπικό νομοθέτημα, που ψηφίστηκε με 33 ψήφους υπέρ, 14 κατά και δύο αποχές, θα επιτρέψει στους «μόνιμους κατοίκους νομίμως» και σε «πρόσωπα που διαθέτουν άδειες εργασίας στις ΗΠΑ» και διαμένουν στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχουν την αμερικανική υπηκοότητα να «ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές».

Πολλοί Δημοκρατικοί στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασαν ικανοποίηση για την «ιστορική» απόφαση αυτή, όπως και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατομμύριο ξένους που ζουν στη Νέα Υόρκη, από τα συνολικά 9 εκατομμύρια κατοίκους της μεγαλούπολης.

Η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ, οχυρό των Δημοκρατικών και των προοδευτικών, υιοθέτησε το μέτρο αυτό ενώ επανέρχεται συνεχώς στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της ψήφου των μειονοτήτων και του αποκλεισμού τους από το δικαίωμα αυτό.

Αρκετές αμερικανικές πολιτείες επικαλέστηκαν τους τελευταίους μήνες τις αβάσιμες καταγγελίες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020 για να περάσουν νόμους οι οποίοι έχουν σκοπό, σύμφωνα με τους επικριτές τους, να περιορίσουν τα δικαιώματα ψήφου των εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

Στο τέλος της θητείας του, ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, δεν έκρυψε πως είχε αμφιβολίες για το εάν η πόλη της Νέας Υόρκης έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει χωρίς τις αρχές της ομώνυμης πολιτείας να δώσει δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς κατοίκους της, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα εναντιωνόταν στην απόφαση εάν εγκρινόταν.

Αν εφαρμοστεί πράγματι, οι ξένοι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές από το 2023.