Περισσότερες από 400 Ελληνορθόδοξες εκκλησίες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας χρήζουν άμεσης στήριξης και συντήρησης, ενημέρωσε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο Παλαιστίνιος Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Παλαιστινιακής Αρχής Hani Al-Hayek, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν στην Αθήνα, με την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται πως θα συνδράμει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στις εμπόλεμες περιοχές.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Σχέδιο Δράσης το οποίο προβλέπει τη σύσταση συγκεκριμένου πλαισίου συνεργασίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, όσον αφορά στην προστασία, στη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με φυσική παρουσία ή και διαδικτυακά, στη διάσωση χώρων πολιτισμού και μνημείων στην Παλαιστίνη.

Στις προβλέψεις του Σχεδίου Δράσης περιλαμβάνονται και ο σχεδιασμός για τη βέλτιστη προβολή και βιώσιμη αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών και τεκμηρίωσης, και η συνεργασία, ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην πολιτιστική κληρονομιά και η αποκατάσταση ιστορικών χώρων.

Ο Παλαιστίνιος Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων αποδέχτηκε ενθουσιασμό την πρόταση της Λίνας Μενδώνη να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα συντηρητές και αρχαιολόγοι από την Παλαιστίνη, προκειμένου να συνεργαστούν με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείο Πολιτισμού για την απόκτηση σχετικής εμπειρίας.

Στο μεταξύ, και οι δύο πλευρές, εξήραν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την διατήρηση της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: