O Σπύρος Τζαβίδας, μόλις την Πέμπτη (13/1), μέσω πονταρίσματος στο instagram, ανακοίνωσε πως…κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Πολύ πρόωρα και μόλις σε ηλικία 20 χρονών και 5 μηνών!
Ήταν από τα μεγάλα ταλέντα της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού, μέλος της σπουδαίας φουρνιάς με Αλεξανδρόπουλο/Βαγιαννίδη/Ζαγαρίτη/Αθανασακόπουλο/Καραγιάννη, διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες.
Επί Γιώργου Δώνη ανέβηκε στην πρώτη ομάδα, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, έκανε και 4 συμμετοχές (3 στο πρωτάθλημα,1 στο Κύπελλο). Ξεκίνησε από επιθετικός (φορ και ακραίος) αλλά ο Μπόλονι την περασμένη σεζόν είχε σκεφτεί να τον κάνει…δεξιό μπακ. Κάτι που δεν πρόλαβε να… δοκιμάσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Ο Τζαβίδας είχε (εκ γενετής) μια (εντοπισμένη) αρρυθμία καρδιάς. Αυτή δεν είχε δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην αθλητική του ζωή ακόμη και σε επίπεδο Παναθηναϊκού. Άλλωστε σχεδόν πάντα στα εργομετρικά ήταν απο τους πρώτους. Όλα αυτά όμως, προ Covid 19 και κρουσμάτων…
Η συνθήκη, λοιπόν, άλλαξε την περασμένη χρονιά, όταν εντοπίστηκε κάτι καινούργιο, που προκάλεσε προβληματισμό στους γιατρούς κι απαίτησε μια σειρά ειδικών εξετάσεων και μαγνητικής καρδιάς. Με αποτέλεσμα από το καλοκαίρι ουσιαστικά να είναι εκτός ΠΑΟ Β αφού είχε σταματήσει κάθε προπονητική/αθλητική δραστηριότητα υψηλής έντασης.
H απόφασή του να κόψει μαχαίρι την μπάλα για να προστατέψει την ίδια του την ζωή από ένα μελλοντικό  σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, σε ματς ή προπόνηση, δεν ήταν καθόλου εύκολη και χρειάστηκε το χρόνο του. Για ένα νεαρό αθλητή με το ταλέντο, την προοπτική, τα όνειρα του Σπύρου Τζαβίδα…
Αρχικά, στο προηγούμενο διάστημα που βρέθηκε εκτός… ποδοσφαίρου, ο Σπύρος Τζαβίδας ασχολήθηκε λίγο με το…επιχειρείν, μαζί με τον πατέρα του σε μια εταιρία εισαγωγής αυτοκινήτων αλλά εδώ και 1,5 μήνα… επέστρεψε, από άλλο… πόστο!

Οι Ρέτσοι, οι Τζαβίδες και το Γραφείο του μεγαλοατζέντη Γαλαριώτη

Δουλεύει ήδη (από τον Δεκέμβριο) σε ισχυρό μανατζερικό Γραφείο με μεγάλες διασυνδέσεις στην διεθνή αγορά, το Sports Action, του Έλληνα μεγαλοατζέντη Πάνου Γαλαριώτη, με πελατολόγιο τους Μήτρογλου/Μπουζούκη/Εμμναουηλίδη/Τσινγκάρα/Γκέντσογλου/Διαμαντη/Βέργο/Κιβρακίδη/Σουρλή/Χατζηϊσαία/Καραμάνο/Χριστογεώργο)!
Ο Σπύρος Τζαβίδας υπό την καθοδήγηση των έμπειρών agents Γαλαριώτη/Δανιά, θα… μάθει την δουλειά. Αρχικά ως σκάουτ και μετά ως εκκολαπτόμενος ατζέντης με τους δικούς του παίκτες/πελάτες. Ήδη έχει οργανώσει… εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό, για επαφές/γνωριμίες/σκάουτινγκ/σπουδές.
Σημειολογικά οι Γαλαριώτης/Δανιάς είναι οι ατζέντηδες και του Μάριου Τζαβίδα, του μικρού του αδερφού (2 χρόνια νεότερος), ο οποίος το καλοκαίρι εγκατέλειψε την Κ19 του Παναθηναϊκου για την πρώτη ομάδα του Ατρομήτου, με τον Σπανό να πληρώνει ένα μεγάλο ποσό (κοντά στις 150.000 ευρώ) ως τροφεία στους “πράσινους”
Σύμφωνα με ειδικούς της πιάτσας ο Μάριος Τζαβίδας είναι μεγαλύτερο ταλέντο από τον Σπύρο. Ποιος ξέρει , λοιπόν, στο μέλλον ο δεύτερος να εκπροσωπήσει τον πρώτο σε μια μεγάλη μεταγραφή του! Για την ιστορία τα δυο αδέρφια, πριν συνεργαστούν με τους Γαλαριώτη/Δανιά, ήταν με τον Μάκη Λιβαθηνό (τσιφ σκάουτ απο το καλοκαίρι του Παναθηναϊκού).
Ουσιαστικά οι Τζαβίδηδες ακολουθούν το δρόμο των Ρέτσων. Γιατί ο Μάικ Ρέτσος, όταν ακόμη ο μικρότερος  αδερφός του, Παναγιώτης, έπαιζε στον Ολυμπιακό, είχε ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα ως εκπαιδευόμενος σκάουτ/ατζέντης στο Γραφείο ενός άλλου Έλληνα μεγαλοατζέντη, του Αντώνη Αποστολόπουλου.
Όταν βέβαια έγινε το “χρυσό deal” (με υπογραφή τότε του oμογενή ατζέντη Πολ Κουτσολιάκου και της Rogon), της πώλησης του Ρέτσου στην Λεβερκούζεν, ο Μάικ Ρέτσος ήταν ήδη ατζέντης υπό την σκέπη της Lian Sport του Φάλι Ραμαντάνι, με πελάτη τον (αδερφό του) Παναγιώτη Ρέτσο.

Σουπερλιγκάτο ντόμινο δυο θέσεων, έξι ομάδων κι άλλων τόσων παικτών

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος στην Ελλάδα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Κάποιες από αυτές έχουν να κάνουν με… ντόμινο, που η  αποχώρηση/μεταγραφή σε μια ομάδα, επηρεάζει και άλλες στις ίδιες θέσεις!
Το ένα ντόμινο έχει ήδη ξεκινήσει κι αφορά αριστερό μπακ. Με ονόματα και διευθύνσεις. Ο Άρης αγοράζει με περίπου 100.000 ευρώ τον Πίρσμαν απο τον ΠΑΣ, 6 μήνες πριν απο την λήξη του συμβολαίου του. Με τον Βέλγο να προορίζεται για την θέση του Γκανέα, ο οποίος επίσης έχει λήξει συμβολαίου το καλοκαίρι, οι “κίτρινοι” δεν θα του το ανανεώσουν και το επόμενο διάστημα – εντός Γενάρη – ο Ρουμάνος αριστερός μπακ θα αποχωρήσει απο το “Βικελίδης”. Και με την θέση που μένει κενή στον ΠΑΣ να καλύπτεται απο αριστερό μπακ άλλης Σουπερλιγκάτης ομάδας! Με το που ολοκληρωθεί το deal με Πίρσμαν/Αρη θα… σκάσει το ονομά του! Λίγη υπομονή…
Το δεύτερο ντόμινο αφορά την θέση του τερματοφύλακα, όπου ακόμη τα πράγματα είναι πιο ρευστά. Η Αλ Νασρ θέλει να πάρει γκολκίπερ απο το ελληνικό πρωτάθλημα και πλέον μετά τους Στάνκοβιτς/Πασχαλάκη έχει στραφεί στον Εμπασί. Τον διεθνή Καμερουνέζο κίπερ του ΟΦΗ, που είναι στο Κόπα Άφρικα αυτή την εποχή…
Αν οι Σαουδάραβες αγοράσουν τον Εμπασί, τότε οι Κρητικοί θα πρέπει άμεσα να τον αντικαταστήσουν (την απουσία του καλύπτει ο έμπειρος και βασικός την προηγούμενη  2ετία Βάτερμαν).  Στόχος τους είναι (και) ο Χρηστος Μανδάς (σπουδαίο πρότζεκτ), ο οποίος  έχει μπεί στο τελευταίο 6μηνο του συμβολαίου του με τον Ατρόμητο και δεν ανανεώνει.
Βέβαια για να συμβεί τώρα ένα τέτοιο deal, θα πρέπει ο Ατρόμητος άμεσα να πάρει τερματοφύλακα αφού υπάρχει στο ρόστερ του μόνο ο Ανδρέας Γιαννιώτης. Ο βασικός κι αναντικατάστατος Πίριτς έλυσε το συμβολαιό του και πήγε στην τούρκικη Γκέζτεμπε (όπου δεν παίζει), στην… δύση του 2021.
Ποιος τότε θα είναι Νο1 υποψήφιος για να κατηφορίσει στο Περιστέρι; Ο Ζίφκοβιτς του ΠΑΟΚ, με τον Σέρβο κίπερ επίσης να έχει ανανέωση το καλοκαίρι αλλά τον “δικέφαλο” να σφυρίζει μέχρι τώρα αδιάφορα για κάτι τέτοιο. Αυτή κι αν είναι… ντομινάρα!