Νέα μέτρα  μπορεί να έρθουν μετά τις γιορτές, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού τη στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον ανησυχεί τους ειδικούς αλλά και τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρωί της Τρίτης (21/12) στο υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα δοθούν δύο δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό για τις γιορτές, βάζοντας τέλος στις εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid test ακόμη στους εμβολιασμένους για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς όπως είπε θεωρεί ότι θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους, αλλά και δύσκολο ως προς την εφαρμογή του. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα από το νέο έτος.

 Τα νέα μέτρα

Η επέκταση της τηλεργασίας και η αλλαγή των ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση είναι δύο από τα μέτρα που εξετάζονται σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας επίσης πως δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα αναστολής της λειτουργία των σχολείων.

Η κυβέρνηση, πάντως, έχει στο «τραπέζι» και άλλα μέτρα που είναι πιθανό να τα θέσει σε εφαρμογή αν κρίνει -με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών- πως είναι απαραίτητα να τα λάβει με βάση και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να υπάρξει περιορισμός της πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα, αλλά και στην εστίαση. Αυτό το μέτρο το είχαμε δει ξανά, όταν και τα συγκεκριμένα καταστήματα είχαν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που μπορούσαν να υποδεχθούν, ενώ υπήρχε απαγόρευση και στους όρθιους στα μπαρ.

Μάλιστα, στις συζητήσεις βρίσκεται και η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Υπενθυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εφαρμόζεται στην ηλικιακή ομάδα από 60 ετών και άνω.