Σήμερα Τετάρτη και όχι όπως συνήθως Πέμπτη, συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση με τη διασπορά του κορωνοϊού που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο και πιθανότατα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πέφτουν στο τραπέζι.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν βήμα προς βήμα όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας ώστε να αποφανθούν ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με αύξηση κρουσμάτων, αλλά και για να εξετάσουν πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να προτείνουν.

Βέβαια τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση, καθώς εδώ και λίγες εβδομάδες οι επιστήμονες της επιτροπής αποφάσισαν να μην εισηγούνται πλέον συγκεκριμένα μέτρα στην κυβέρνηση, απλά να παρουσιάζουν τα επιστημονικά στοιχεία, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Πάντως το πρώτο μέτρο που πιθανώς να εισηγηθούν οι επιστήμονες, ειδικά σε περιοχές με πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι να επανέλθει η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπως ίσχυε πριν λίγο καιρό.

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στα εμπορικά κέντρα

Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα για ανεμβολίαστους, ώστε να σφίξει κι άλλο ο κλοιός γύρω τους και να περιορισθεί η μετάδοση του ιού.

Μάλιστα όπως τονίζουν έγκυρες πηγές στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, το σενάριο είναι να εφαρμοστούν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και σε εμπορικά κέντρα και mall ώστε και εκεί η είσοδος να γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με εργαστηριακό τεστ.

Θα πρόκειται για το δεύτερο βήμα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων χθες, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να εφαρμοσθούν κλιμακωτά οι περιορισμοί.

Βέβαια από την άλλη, οι περισσότεροι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, θεωρούν ότι πλέον το ποσοστό εμβολιασμού έχει φθάσει σε σημείο που είναι δύσκολο να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Γιαυτό και εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί το τοίχος ανοσίας, αφού σήμερα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα ίσα που αγγίζει το 55%.

Ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας φαίνεται να απέδωσαν, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των εμβολιασμών. Αντίστοιχα ελπίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ότι θα γίνει και με τα μέτρα για τα υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν τρίτη δόση – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα