Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Δεκέμβριο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2019, παρουσίασε μείωση 8,0% έναντι αύξησης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2019 με το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2020, σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,8% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2019. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019, παρουσίασε μείωση 7,3% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 8,0%, τον μήνα Δεκέμβριο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2019, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 6,0%

β. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 14,0%

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 1,8%, τον μήνα Δεκέμβριο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 1,2%

β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 3,6%

Σημειώνεται ότι, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, με τη σημερινή του μορφή, καταρτίζεται από τον Ιανουάριο 2005, οπότε και αντικατέστησε τον μέχρι τότε καταρτιζόμενο (από το 1963) Δείκτη Τιμών Χονδρικής Τελικών Προϊόντων. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία αναθεωρήθηκε πρόσφατα με έτος βάσης 2015=100,0 και σε αυτό προσαρμόστηκαν οι προηγούμενες χρονολογικές σειρές.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία έχει ως σκοπό τη μέτρηση της μηνιαίας μεταβολής των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της Χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά.Είναι μηνιαίος δείκτης και αποτελεί σύνθεση των επί μέρους Δεικτών Τιμών Παραγωγού Εγχώριας και Εξωτερικής Αγοράς.

Ο Δείκτης της Εξωτερικής Αγοράς προκύπτει από τη σύνθεση των επί μέρους Δεικτών Τιμών Ευρωζώνης και εκτός Ευρωζώνης, ανάλογα με τη διάκριση των χωρών προορισμού των εξαγωγών.

Για τις τιμές των προϊόντων, που διατίθενται στην εγχώρια αγορά, συλλέγονται οι βασικές τιμές πώλησης, δηλαδή οι τιμές χωρίς τον ΦΠΑ και παρόμοιους εκπεστέους φόρους που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών, καθώς και χωρίς άλλους δασμούς ή φόρους στα προϊόντα, περιλαμβάνοντας, όμως, τις τυχόν επιδοτήσεις στο προϊόν.

Για τις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στην εξωτερική αγορά, συλλέγονται τιμές FOB (free on board) και περιλαμβάνουν όλες τις επιβαρύνσεις μέχρι τη φόρτωση του εμπορεύματος στο μέσο μεταφοράς για τον προορισμό εξαγωγής του.