Εκ νέου πιέσεις δέχεται το Bitcoin, λόγω των ανησυχιών για πιθανές πωλήσεις του token από τους πιστωτές του χρεοκοπημένου  ανταλλακτηρίου Mt. Gox, μια υποχώρηση που υποδαυλίζει τις αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον μπορεί να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρυπτονομισμάτων που ξεκίνησε πέρυσι.

Το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο διολίσθησε έως και 5,2% τη Δευτέρα, προτού περιορίσει μέρος της πτώσης  και διαπραγματευτεί στα 55.800 δολάρια στις 8:30 π.μ. στο Λονδίνο, περίπου 18.000 δολάρια κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου. Τα μικρότερα token, όπως το Ether και το XRP, βρέθηκαν και αυτά υπό πίεση.

Η Mt. Gox με έδρα το Τόκιο, η οποία χρεοκόπησε πριν από μια δεκαετία μετά από παραβίαση, επιστρέφει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια Bitcoin στους πιστωτές σταδιακά, εγείροντας τις ανησυχίες ότι η αγορά θα γεμίσει από κρυπτονομίσματα.

Το κλίμα έχει επίσης επηρεαστεί από τις ενδείξεις για διάθεση κατασχεμένων Bitcoin από τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς και από τις φθίνουσες εισροές σε ειδικά αμερικανικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια. Ο σκεπτικισμός αυξάνεται σχετικά με τις προβλέψεις των πιστών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ότι το αρχικό κρυπτονόμισμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πορεία προς την επίτευξη των 100.000 δολαρίων.

Τα διαγράμματα που ακολουθούν αναλύουν τις προοπτικές του Bitcoin μετά την υποχώρηση του token κατά περισσότερο από 20% από το ιστορικό του ανώτατο σημείο το πρώτο τρίμηνο.

Οι αναλυτές βλέπουν ότι το bitcoin θα τεστάρει τα επίπεδα του κινητού μέσου όρου 200 ημερών.

Οι κερδοσκόποι σαρώνουν τα διαγράμματα για μοτίβα που μπορεί να σηματοδοτήσουν το τέλος της πτώσης του Bitcoin. Ο Τόνι Σίκαμορ, αναλυτής αγοράς στην IG Australia Pty, σημείωσε τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Μια συνεχής άνοδος πάνω από αυτό το σημείο θα ήταν μια ένδειξη ότι το ενδοημερήσιο χαμηλό της Παρασκευής, περίπου στα 53.600 δολάρια, ήταν μια «συνθηκολόγηση», έγραψε σε σημείωμά του.

Παρατεταμένες απώλειες

Το Bitcoin κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με μία από τις χειρότερες επιδόσεις του  από το 2022. Σήμερα Δευτέρα σημείωσε διολίσθηση. Εάν η υποχώρηση διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, θα σημειώσει πέντε συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, τη μεγαλύτερη παρόμοια πορεία απωλειών από την bear market των κρυπτονομισμάτων το 2022. Υπάρχει ο κίνδυνος μιας πτωτικής πορείας των τιμών μέχρι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική, δήλωσε ο Στέφαν  βαν Χένις, επικεφαλής των συναλλαγών στην OSL SG Pte.

Νωρίτερα το 2024, το κέρδος του Bitcoin από έτος σε έτος έφτασε κοντά στο 70%, πολύ πάνω από τα κέρδη παραδοσιακών assets, όπως οι μετοχές. Τώρα ο Nasdaq 100 είναι πιο κοντά στο να ξεπεράσει το token. Οι πωλήσεις συνήθως ενισχύουν την άνοδο  του Bitcoin και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, δήλωσε ο Κούσμπο Κούλαρ, εταίρος της Lightning Ventures, η οποία επενδύει σε εταιρείες που συνδέονται με το Bitcoin.

Οι ροές στο Spot-ETF

Η εκπληκτικά ισχυρή ζήτηση για τα  ETFs του  Bitcoin των ΗΠΑ υποδαύλισε την άνοδο-ρεκόρ του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου νωρίτερα φέτος. Οι εισροές έχουν έκτοτε μετριαστεί και ένα ερώτημα είναι αν η τρέχουσα αδυναμία θα τρομάξει τους επενδυτές ETF. Αλλά την Παρασκευή, τουλάχιστον, φάνηκε να αγοράζουν τη βουτιά, καταγράφοντας την ισχυρότερη καθαρή εισροή εδώ και περίπου ένα μήνα.

Η διασπορά του Mt. Gox είναι απίθανο να οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις από τους πιστωτές, αλλά όσο περισσότερο το Bitcoin περνά κάτω από τα 60.000 δολάρια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες μιας περαιτέρω διόρθωσης των τιμών, δήλωσε ο Χάιντεν Χιούζ, επικεφαλής επενδύσεων κρυπτογράφησης στο οικογενειακό γραφείο Evergreen Growth στη Σιγκαπούρη.

Στοιχήματα στα options

Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνει ότι ορισμένοι επενδυτές θεωρούν τη βουτιά του Bitcoin ως προσωρινή: η υψηλότερη συγκέντρωση ανοδικών στοιχημάτων είναι γύρω από μια τιμή εξάσκησης των 100.000 δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deribit. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες για πιο χαλαρές νομισματικές ρυθμίσεις της Fed τους επόμενους μήνες και τη δυναμική πίσω από την προσπάθεια του  Ντόναλντ Τραμπ (που υποστηρίζει ανοιχτά τα cryprtos) να γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Καρολίν Μορόν, συνιδρύτρια του παρόχου ρευστότητας σε παράγωγα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Orbit Markets, αναμένει ότι η κρυπτογράφηση θα πάρει το πρόσημό της από τις παγκόσμιες αγορές ενόψει της κατάθεσης του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται αυτή την εβδομάδα και ενδέχεται να επηρεάσουν τις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική.

Διαβάστε ακόμη