Πάνω από ένα εκατομμύριο καταναλωτές φαίνεται ότι έχουν στραφεί στα λεγόμενα «μπλε» τιμολόγια σταθερής τιμής, επιδιώκοντας να προστατευθούν από τις διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας. Η μαζική αυτή στροφή οδηγεί τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επανασχεδιασμό των προϊόντων τους, με στόχο να προσφέρουν περισσότερη ευελιξία, επιλογές και προσαρμοστικότητα, χωρίς να καταργούν το βασικό πλεονέκτημα της σταθερής τιμολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει ξανά η συζήτηση για την επιστροφή των συμβολαίων μικρότερης διάρκειας από 12 μήνες, τα οποία είχαν καταργηθεί μόλις πριν από λίγους μήνες. Παράλληλα, πολλαπλοί τύποι χρέωσης ανά ώρα, ανά ζώνη ή ακόμη και ανά ημέρα προτείνονται από τους παρόχους ενόψει της διαμόρφωσης του νέου κανονιστικού πλαισίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Τιμολόγια ρεύματος: Η αγορά ζητά ευελιξία και επιλογές

Η επίσημη διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ για το νέο πλαίσιο εποπτείας της προμήθειας ρεύματος ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με πολλές και συγκλίνουσες ενστάσεις από τους προμηθευτές. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας, αλλά και επιμέρους εταιρείες, υπογραμμίζουν πως οι προτεινόμενοι περιορισμοί περιορίζουν την εμπορική πολιτική και την καινοτομία, ζητώντας να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός μέσω της διαφοροποίησης.

Η Ήρων Ενεργειακή ήταν από τις πρώτες που επανέφεραν το αίτημα να επιτραπεί η διάθεση συμβολαίων σταθερής τιμής μικρότερης των 12 μηνών. Όπως σημειώνει, η οδηγία ΕΕ/2024/1711 δεν απαγορεύει τα προγράμματα αυτά, αλλά ορίζει ότι οι πάροχοι πρέπει υποχρεωτικά να προσφέρουν τουλάχιστον ένα πρόγραμμα διάρκειας 12 μηνών. Το να θεωρούνται όλα τα υπόλοιπα “μη σταθερά”, είναι –σύμφωνα με την εταιρεία– αυθαίρετη ερμηνεία που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Η Ελίν προτείνει περαιτέρω μορφές τιμολόγησης, όπως:

  • Σταθερή τιμή ανά βαθμίδα κατανάλωσης, π.χ. διαφορετική τιμή για τις πρώτες 100 kWh και άλλη για τις επόμενες.
  • Καθημερινή σταθερή τιμή (π.χ. 2€ ανά ημέρα), χωρίς άλλες πάγιες χρεώσεις.
  • Διαφοροποίηση τιμής ανά εξάμηνο, π.χ. μια τιμή για το πρώτο εξάμηνο και άλλη για το δεύτερο της σύμβασης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το βασικό ζητούμενο είναι να διατηρηθεί η δυνατότητα εμπορικού σχεδιασμού προϊόντων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πελατών, αντί για επιβολή τυποποιημένων μοντέλων τιμολόγησης.

Η πρόταση της ΔΕΗ: σταθερότητα με ωριαία προσαρμογή

Σημαντική παρέμβαση στη διαβούλευση κατέθεσε και η ΔΕΗ, προτείνοντας διζωνικά και πολυζωνικά τιμολόγια με σταθερότητα στην κάθε ζώνη. Ειδικότερα, προτείνεται να καθορίζονται από τον προμηθευτή σε συμφωνία με τον πελάτη οι ώρες αιχμής και μη αιχμής, ανάλογα με τη χρήση και τη συμπεριφορά της κατανάλωσης.

Ένα ενδεικτικό μοντέλο χρέωσης που προτάθηκε:

  • 8–9 π.μ.: 10 σεντς/κιλοβατώρα
  • 2–3 μ.μ.: 7 σεντς/κιλοβατώρα
  • 6–7 μ.μ.: 15 σεντς/κιλοβατώρα

Όλα αυτά προϋποθέτουν την ύπαρξη τηλεμετρούμενων παροχών (έξυπνων μετρητών), οι οποίοι επιτρέπουν στους παρόχους να εφαρμόζουν εξατομικευμένες και διαφανείς μορφές σταθερών χρεώσεων, χωρίς να συνδέονται με ρήτρες ή μεταβλητούς δείκτες (όπως χονδρεμπορικές τιμές).

Ανοικτός διάλογος για το πλαίσιο εποπτείας

Οι τελικές αποφάσεις για το νέο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς προμήθειας ρεύματος δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Παρά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και των παρόχων συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις για το πόσο αυστηρό πρέπει να είναι το νέο κανονιστικό πεδίο.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο βαθμός ελευθερίας που θα δοθεί στους παρόχους να διαμορφώνουν ευέλικτα, αλλά διαφανή και κατανοητά προγράμματα, θα κρίνει και το εύρος των προϊόντων που θα φτάσουν τελικά στον καταναλωτή μέσα στο 2025.

Η αγορά δείχνει ώριμη για πολλαπλά μοντέλα σταθερών τιμολογίων, προσαρμοσμένων ανά νοικοκυριό, επιχείρηση και συνήθεια χρήσης. Ο συνδυασμός έξυπνης μέτρησης, δυναμικής πληροφόρησης και ανταγωνιστικής τιμολόγησης μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική ενδυνάμωση του καταναλωτή, χωρίς την αβεβαιότητα του παρελθόντος.

Διαβάστε ακόμη: