Έγκριση για τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της covid-19 ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται μέσα στον Αύγουστο ενώ από τον Οκτώβριο και προοδευτικά αναμένεται να αρχίσει η διάθεσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικα με τα νέα εμβόλια εξήγησε πως οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν ολοκληρώσει σε δύο φάσεις τις διαδικασίες τους.

«Η πρώτη φάση έχει να κάνει με το εμβόλιο που θα καλύπτει όχι μόνο από τη βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτά αναμένεται εντός του Αυγούστου να κατατεθούν για έγκριση. Παράλληλα, ”τρέχουν” και τις διαδικασίες για τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια που θα περιλαμβάνουν και τις υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον, αυτές που είναι κυρίαρχες τώρα. Αυτά αναμένονται προς το τέλος του χρόνου».

«Άρα περιμένουμε επικαιροποίηση εμβολίων σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση θα είναι η ευρύτερη κάλυψη της Όμικρον και η δεύτερη πιο στοχευμένη. Φιλοδοξούμε λοιπόν από τον Σεπτέμβριο, να έχουμε εξέλιξη σε αυτό το πεδιο», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Επίσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλευρης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», οι εταιρείες Pfizer και Moderna θα ξεκινήσουν διαδικασία έγκρισης στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των Ηνωμενων Πολιτειών και της Ευρώπης για τα βελτιωμένα σκευάσματα τους ως το τέλος Αυγούστου και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η παραγωγή και διάθεση τους.

Επισήμανε, ωστόσο, όπως και οι ειδικοί τις τελευταίες εβδομάδες, ότι για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί και δεν είναι μικρό, επείγει να εμβολιαστούν με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των υπαρχόντων εμβολίων τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρονων και οι ευπαθείς καθώς κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο covid και νοσηλεία.

Λουκίδης: «Τα νέα εμβόλια θα καλύψουν τη μετάλλαξη Όμικρον»

Επίσης, όσο αφορά στις μεταλλάξεις τις οποίες θα καλύπτουν, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», σημείωσε πως «φιλοσοφία τους είναι να καλύψουν τη μετάλλαξη Όμικρον και το ερώτημα τίθεται στο αν θα καλύπτει τις 1 και 2 ή αν θα βάλουν και την 4-5», επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συμβίωση με την πανδημία».

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά θα έχουν λυθεί μέχρι τότε», συμπλήρωσε καταλήγοντας με το ότι «είναι σωστή η οδηγία εμβολιασμού 4ης δόσης στους άνω των 60 και κυρίως εκείνους με υποκείμενα νοσήματα».

Ψαλτοπούλου για νέα εμβόλια: «Περιμένουμε περίπου τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο»

Παράλληλα, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, για την πορεία και την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα μας, προτρέποντας τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση του εμβολιασμού, καθώς τους προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση σε μεγάλο βαθμό.

Και για τα νέα εμβόλια που αναμένονται: «Περιμένουμε περίπου τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, που θα είναι πιο αποτελεσματικά. Έως τότε καλό είναι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση και ειδικά όσα άτομα είναι πάνω από 60 ετών να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».