Τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων έχουν, από σήμερα και έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι φορολογούμενοι, που επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις από 01/03/2020 έως και 31/07/2021.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε τη σχετική εφαρμογή, μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport».

Σημειώνεται ότι, για την επανένταξή τους, απαιτείται η καταβολή, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, διπλής δόσης για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Πότε χάνονται οι ρυθμίσεις

Η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται:

  • Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
  • Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
  • Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

  • Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.
  • Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
  • Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.
  • Αν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή.

Ρύθμιση για τα κορονοχρέη

Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί και η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων η οποία αφορά οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα κορονοχρέη θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις με επιτόκιο έως 2,5%, από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και συγκεκριμένα αφορά τις οφειλές στην εφορία που «γεννήθηκαν» από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, στο νέο πλαίσιο αναμένεται να ενταχθούν περίπου 800.000 οφειλέτες.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.