Πληγωμένος και προδομένος από τον τρόπο με τον οποίο πολλοί Δημοκρατικοί τον άφησαν ξεκρέμαστο, καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της πολιτικής του καριέρας, αισθάνεται ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το NBC.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ορισμένοι εκ των κορυφαίων Δημοκρατικών έχουν εκφράσει και κατ’ ιδίαν τις αμφιβολίες τους.

Το μόνο δημόσιο σχόλιο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ήρθε την επομένη της καταστροφικής τηλεμαχίας για τον Μπάιντεν, όταν έγραψε στο Twitter «Κακές βραδιές ντιμπέιτ συμβαίνουν» και μίλησε για τις αρετές του πρώην αντιπροέδρου του. Ιδιωτικά, ωστόσο, ο Ομπάμα έχει εκφράσει ανησυχίες.

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον δεν έχουν κάνει τίποτα δημοσίως, εκτός από το να βγάλουν ο καθένας από ένα tweet λίγο μετά το ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, αμφότεροι από τη Νέα Υόρκη, καθώς και η Νάνσι Πελόζι, έχουν περάσει εβδομάδες ακούγοντας τις ανησυχίες των ψηφοφόρων του κόμματος και τις έχουν μεταφέρει στον Μπάιντεν και την εκστρατεία του.

Δημόσια, και οι τρεις έχουν πει ότι υποστηρίζουν οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά ακόμη και πίσω από κλειστές πόρτες δεν έχουν πει στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου να στηρίξουν τον Μπάιντεν και δεν έχουν δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν.

Οι αντιδράσεις τους ήταν αξιοσημείωτες και είχαν αντίκτυπο σε όλο το κόμμα. Συνήθως, οι ηγέτες του Κογκρέσου έχουν δείξει ακλόνητη πίστη στον Μπάιντεν σε δύσκολες στιγμές. Ο Μπάιντεν έχει μια ιστορία δεκαετιών με την Πελόζι και τον Σούμερ, συνεργαζόμενος στενά μαζί τους κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κογκρέσο και σε δύο κυβερνήσεις για την ψήφιση μνημειωδών νομοθετημάτων.

«Αυτοί που προσπαθούν να διώξουν τον Μπάιντεν, μας έδωσαν στον Τραμπ»

«Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε για ένα λεπτό ότι αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να διώξουν τον Τζο Μπάιντεν είναι οι ίδιοι που κυριολεκτικά έδωσαν σε όλους μας τον Ντόναλντ Τραμπ; Το 2015, ο Ομπάμα, η Πελόζι, ο Σούμερ έσπρωξαν τον Μπάιντεν στην άκρη υπέρ της Χίλαρι – έκαναν λάθος τότε και κάνουν λάθος και τώρα», δήλωσε η πηγή στο NBC News.

Άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου αναφέρθηκε σε δημοσκοπήσεις στις εκλογές του 2016, που έδειχναν ότι η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν με διαφορά έως και 9 μονάδων.

«Πώς λειτούργησαν όλα αυτά για όλους το 2016; Ίσως θα πρέπει να πάρουμε μερικά μαθήματα από το 2016 -ένα από αυτά είναι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ψέματα-, ρωτήστε την υπουργό Κλίντον. Και, δεύτερον, ίσως, απλά ίσως, ο Τζο Μπάιντεν έχει μεγαλύτερη επαφή με τους πραγματικούς Αμερικανούς από ό,τι οι Ομπάμα-Πελόζι-Σούμερ;» πρόσθεσε η πηγή σε ασυνήθιστα ωμή γλώσσα, που αντιπροσωπεύει τις απόψεις όσων βρίσκονται πιο κοντά στον Μπάιντεν.

Η σιωπή των Δημοκρατικών ηγετών άφησε τον Μπάιντεν αποδυναμωμένο και μόνο του, δημιουργώντας ένα κενό που οι Δημοκρατικοί γέμισαν με μια συνεχή ροή αμφιβολιών και ερωτημάτων.

Οι Δημοκρατικοί δεν φοβούνται μόνο μια ήττα από τον Τραμπ, αν η κατάσταση δεν αλλάξει… Ορισμένοι φοβούνται, επίσης, μια επιβάρυνση του ψηφοδελτίου που θα μπορούσε να προσφέρει στον Τραμπ ανεξέλεγκτη εξουσία με τη μορφή υποτακτικών ρεπουμπλικανικών πλειοψηφιών στο Κογκρέσο. Για τον Μπάιντεν και την ομάδα του, αυτό έχει αναγκάσει σε σχεδόν καθημερινές διαψεύσεις και όλο και πιο μαχητικές αλληλεπιδράσεις με τα μέσα ενημέρωσης. Ο πρόεδρος έχει επίσης περιορίσει τον κύκλο των συμβούλων του σε λίγους μόνον ανθρώπους που εμπιστεύεται.

Το NBC News, ζητώντας σχόλιο από άτομα της προεκλογικής εκστρατείας, παρέπεμψε στις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή αυτής, Κουέντιν Φουλκς, ο οποίος σχολίασε ότι ο Μπάιντεν θα παραμείνει στην κούρσα.

«Δεν αμφιταλαντεύεται σε τίποτα», δήλωσε ο Φουλκς στο Μιλγουόκι. «Η καμπάνια μας προχωράει μπροστά, χαράσσοντας ένα όραμα και μια αντίθεση μεταξύ αυτού του Project 2025 και αυτού που είδαμε τις τελευταίες τρεις ημέρες εδώ στο Μιλγουόκι -την ακραία ατζέντα των Ρεπουμπλικανών- και εκεί εστιάζουμε. Δεν υπάρχουν σχέδια για την αντικατάσταση του προέδρου Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο και ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει ότι πρόκειται για έναν αγώνα με περιθώριο

Δεν θα εγκαταλείψει την κούρσα

Σύμφωνα με την Washington Post, κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία συναντήθηκαν μαζί του, φέρονται να διαμηνύουν στον Μπάιντεν πως η υποψηφιότητά του πλήττει το κόμμα και μειώνει τις πιθανότητες ελέγχου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του Μπάιντεν για να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και πως πιστεύει ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοι της εκστρατείας επιμένουν ότι δεν θα εγκαταλείψει την κούρσα.

Στην περίπτωση που λάβει την απόφαση και ενδώσει στις πιέσεις να αποσυρθεί, οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές, καθώς οι ηγέτες των Δημοκρατικών θα κληθούν να συσπειρώσουν τις τάσεις του κόμματος γύρω από έναν νέο υποψήφιο.

Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης

Σύμφωνα με την Washington Post, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι η πιθανότερη υποψήφια για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου, με πολλά μέλη του κόμματος να έχουν ήδη δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόσωπό της.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μπάιντεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου της 11ης Ιουλίου στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, είπε πως «δεν θα είχα επιλέξει τη Χάρις ως αντιπρόεδρο, αν δεν πίστευα πως έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος». Ομως η υποψηφιότητα της Χάρις δεν θεωρείται αυτονόητη επειδή είναι αντιπρόεδρος. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ελεύθερο να επιλέξει κάποιον άλλο ως διάδοχο του Μπάιντεν, ίσως έναν κυβερνήτη εάν τα μέλη του συσπειρωθούν γύρω από έναν άλλο υποψήφιο.

Άλλοι Δημοκρατικοί, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ή η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, έχουν προταθεί ως ισχυρότερες εναλλακτικές λύσεις από τη Χάρις, εάν ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την κούρσα. Αλλά τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, όπως μεταδίδει το cnbc.

Πώς θα επιλεγεί ο νέος υποψήφιος

Σε αντίθεση με την περίπτωση παραίτησης ενός προέδρου, όπου προωθείται αυτομάτως ο αντιπρόεδρος στη θέση του, μια αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα δεν συνεπάγεται αυτόματα την επιλογή της Χάρις.

Αν και περισσότεροι Δημοκρατικοί και αναλυτές τη θεωρούν ως την πιθανότερη αντικαταστάτρια, οι αντιπρόσωποι που θα επιλέξουν τον υποψήφιο για πρόεδρο στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον επιθυμούν. Αν οι Δημοκρατικοί δεν καταφέρουν να συσπειρωθούν γύρω από ένα πρόσωπο, δημιουργείται το ενδεχόμενο για ένα ανοιχτό συνέδριο, κάτι που το κόμμα έχει να κάνει από το 1968. Σε αυτή την περίπτωση, οι παρασκηνιακές κόντρες θα ήταν μεγάλες καθώς οι υποψήφιοι θα αναζητούν τη υποστήριξη μεμονωμένων αντιπροσώπων.

Εκτιμάται ωστόσο πως οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο, επιχειρώντας να εδραιώσουν την υποστήριξη πίσω από ένα άτομο πριν από το συνέδριο.

Πόσο γρήγορα θα μπορούσε να επιλεγεί ένας υποψήφιος

Ακόμη και αν ο Μπάιντεν και το κόμμα υποστηρίξουν έναν αντικαταστάτη, κανείς δεν γίνεται επίσημος υποψήφιος μέχρι να ψηφίσουν οι αντιπρόσωποι. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια εικονική ονομαστική ψηφοφορία που θα μπορούσε να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου για να αναδείξει το προεδρικό της ψηφοδέλτιο. Εάν ακυρώσει αυτό το σχέδιο, τότε ο υποψήφιος θα επιλεγεί στο συνέδριο, το οποίο ξεκινά στις 19 Αυγούστου.