Στις Βρυξέλες κανονίστηκε το ραντεβού για την Τετάρτη (18/12) και προσκεκλισμένοι του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε θα είναι ο πολλοί Ευρωπαϊοι ηγέτες. Στο επίκεντρο βρίσκεται η συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι η επίδραση της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κάτι που απασχολεί τους πάντες, αλλά τον Ζελέσνκι τον απασχολεί στον υπερθετικό βαθμό.

«Ο Γενικός Γραμματέας θα συναντήσει την Τετάρτη τον πρόεδρο Ζελένσκι. Στις Βρυξέλλες θα βρίσκονται κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες με αφορμή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής και ορισμένοι μεταξύ αυτών θα συμμετάσχουν στη συνάντησή τους για να συζητήσουν για την υποστήριξη στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε αξιωματούχος του NATO.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, αναμένεται να μετάσχουν στην άτυπη σύνοδο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Αντόνιο Κόστα, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 27 χωρών μελών της ΕΕ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται επίσης να μετάσχουν στη συνάντηση, που θα διεξαχθεί έναν μήνα πριν από την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Οι πιθανές αλλαγές λόγω Τραμπ στο… μέτωπο της Ουκρανίας

Οι Ευρωπαίοι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανησυχούν για την πιθανότητα αναστολής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι σκοπεύει να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία, υποσχόμενος να το καταφέρει «σε 24 ώρες», αλλά χωρίς ποτέ να διευκρινίσει με ποιο τρόπο.

Το Κίεβο φοβάται σε αυτό το πλαίσιο ότι μπορεί να υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία στην οποία δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι αξιώσεις του όσον αφορά την κυριαρχία του και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν αρχίσει να συζητούν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για να εγγυηθούν μια ενδεχόμενη μελλοντική εκεχειρία. Ωστόσο επιμένουν κυρίως στην ανάγκη να υποστηρίξουν τώρα την Ουκρανία ώστε αυτή να βρίσκεται σε θέση ισχύος πριν από κάθε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση.

«Θα πρέπει να υπάρξει ειρήνη για να αποσταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις και η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη», υπογράμμισε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάγια Κάλας, ζητώντας να ενισχυθεί η στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.