Η δήλωση του πανίσχυρου εφοπλιστή – και όχι μόνο- Ευάγγελου Μαρινάκη (ο οποίος έχει ήδη εισαγάγει με επιτυχία τρεις ναυτιλιακές εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) ότι οι αρχές του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όσον αφορά εισαγωγές εταιρειών και διαπραγματεύσιμων ομολογιακών εκδόσεων στο ΧΑ, αδιαμφισβήτητα προκάλεσε αίσθηση στην χρηματιστηριακή και οικονομική πιάτσα!

Και τούτο διότι όταν ο Ευάγγελος Μαρινάκης κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου της Capital (μετά από τεράστια επιτυχία και υπερκάλυψη κατά κοινή παραδοχή) στο Χρηματιστήριο συνιστά στις Αρχές να επιδείξουν προσοχή, κάτι …ξέρει ή κάτι …βλέπει να έρχεται, ως βαθύς γνωστής του επιχειρηματικού χώρου, ειδικά μάλιστα της ναυτιλίας!

Διότι η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλοι οι εφοπλιστές ίδιοι, ούτε όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες!

Όπως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε όλη την αγορά, όπου ξαφνικά οι πάντες προετοιμάζουν νέες εισαγωγές και εκδόσεις ομολογιακών δανείων!

Ξαφνικά, δημιουργείται μια φάμπρικα νέων εισαγωγών και ομολογιακών εκδόσεων, όπου ελοχεύει ο κίνδυνος μέσα από ανεξέλεγκτες εισαγωγές στο ΧΑ, πρώτον να εισέλθουν εταιρίες (ναυτιλιακές και μη) που δεν είναι απολύτως φερέγγυες και αξιόπιστες!

Δεύτερον, να στραγγίξουν την υπάρχουσα ρευστότητα της αγοράς η οποία πιθανόν να κατευθυνθεί σε εκδόσεις υψηλού ρίσκου και μεγάλης επικινδυνότητας.

Τρίτον, να δημιουργηθεί φαινόμενο φούσκας στο Χρηματιστήριο, το οποίο (κινούμενη σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση) η αποπεμφθείσα (επιτέλους!!!) διοίκηση Λαζαρίδη κρατούσε ερμητικά κλειστό επί μια δεκαετία, λειτουργώντας προς όφελος μιας ελίτ επιχειρήσεων και τραπεζών!

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε την CPLP Shipping Holdings PLC

Υπό αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις Μαρινάκη την ώρα που ο γιος του Μιλτιάδης χτυπούσε το κουδούνι της έναρξης διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου, αποκτούν μεγάλη υπόσταση και βαρύτητα και εκφράζουν την ανησυχία ενός μεγάλου εφοπλιστή και παράγοντα της ελληνικής οικονομίας για υπερβολές και φάμπρικες που διανοίγονται με φόντο το θετικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία και την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων!

Ειδικά μάλιστα όσον αφορά την ναυτιλία, όπου θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το καθεστώς εισαγωγής και διαπραγμάτευσης!

Καθώς την ώρα τούτη παρατηρείται το παράδοξο, αφενός να επιτρέπονται από Κεφαλαιαγορά και Χρηματιστήριο οι διαπραγματεύσιμες ομολογιακές εκδόσεις ναυτιλιακών εταιριών, αφετέρου να απαγορεύεται η εισαγωγή των μετοχών τους στο ΧΑ!

Το γεγονός τούτο εκ πρώτης δείχνει παράδοξο! Και είναι προφανές πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις αρχές της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς να θεσπίσουν κανόνες και προϋποθέσεις διά των οποίων να κατοχυρώνονται στο μέτρο του δυνατού τα συμφέροντα των επενδυτών, ειδικά των μικρών!

Ενδεχομένως αυτό υπονοεί ο Ευαγγ. Μαρινάκης με της δηλώσεις του, οι οποίες την ώρα που έλαβαν χώρα φαίνεται να βρίσκονται σε σειρά προτεραιότητας καμιά 15αριά φάκελοι ναυτιλιακών εταιρειών με αιτήσεις στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο για έκδοση διαπραγματεύσιμων ομολογιακών δανείων!!!

Υπό το πρίσμα τούτο, την ώρα της εισροής νέων επενδυτικών κεφαλαίων και επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά ραγδαίας ανάκαμψης, το Χρηματιστήριο πρέπει να προστατευθεί από φαινόμενα υπερβολών και υψηλού ρίσκου!

Και καθήκον της νέας διοίκησης του ΧΑ και της Επ. Κεφαλαιαγοράς είναι πάσει θυσία να το προστατεύσουν και να το θωρακίσουν με μέτρα, θεσμικά πλαίσια και εξονυχιστικούς ελέγχους…