Την συνέχεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λαμβάνει μέτρα με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Οπως είπε ο Υπουργός “η χώρα μας δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Είμαστε 10 μήνες μέσα στην πανδημία και την γνωρίζουμε. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά υπάρχουν πολλές περιοχές που χρείζουν περισσότερης προσοχής”. Αν κριθεί ότι σε κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα να ληφθούν έκτακτα μέτρα στο ενδιάμεσο σε συννενόηση με τους ειδικούς θα ανακοινώνονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

“Σε κάθε περίπτωση ειδικά σε περιοχές που συνεχίζεται η αυξημένη ύπαρξη φορτίων παρά τα αυξημένα μέτρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και λήψη περαιτέρω αν χρειαστεί, μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας” συμπλήρωσε.

Ανακοινώνουμε τι θα ισχύσει για την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα γίνεται κάθε εβδομάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι ανοίγουν κανονικά από την Δευτέρα νηπιαγωγεία, Δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και τα ειδικά σχολεία.  

Ωστόσο, η έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης θα συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα. Πιο αναλυτικά θα ισχύει διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο  με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη και για χρήση περισσότερων της μιας εισόδων της σχολικής μονάδας όπου αυτές υπάρχουν.

Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Ηδη σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τεστ σε εκπαιδευτικούς και η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Επίσης, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

Κλειστό παραμένει το λιανεμπόριο, τα κωμμοτήρια, τα βιβλιοπωλεία και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (στούντιο αισθητικής, περιποίηση νυχιών).

Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Για τους χώρους λατρείας παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα. Δηλαδή τέλεση κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ως προς τις κηδείες υπανθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α’ βαθμού συγγενών και έως 9 άτομα.

Σχετικά με τις εταιρίες συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Οσον αφορά στην λειτουργία των δικαστηρίων εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες με ορισμένες επιπλέον δίκες. Την ίδια στιγμή παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα που προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους. (Διαβάστε για την νέα ΚΥΑ για την λειτουργία των δικαστηρίων)

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στις 16 με 17 Ιανουαρίου ξεκινούν οι αγώνες της Super League 2 και της Volley League με όλα τα υγειονομικά αυστηρά μέτρα που γίνονται στην Super League 1 και χωρίς την παρουσία κοινού.

Οσον αφορά στους προς κατάταξη στρατιωτικούς υπόχρεους με την 2021 Α ΕΣΟ οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά την μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο.  Κατά την μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους, ενώ για την επιστροφή τους οι γονείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Ολοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapit test.

Σχετικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους.

Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF). Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.