Οι υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης και οι ευκαιρίες που γεννώνται για τη συνεχή βελτίωση του τομέα αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων, κατά τη δεύτερη ημέρα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι για πρώτη φορά έπειτα από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «εντοπίζονται αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σε όλη την χώρα.
Τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν πόροι ύψους 77 δισεκατομμυρίων ευρώ (από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και άλλους φορείς), που θα μοχλεύσουν άλλα 40 δισ. ευρώ.
Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο με έργα που δεν είναι ώριμα και τραπεζικά αξιόπιστα (σ.σ. χρησιμοποιήθηκε ο όρος “bankable”)».
Στάθηκε, επίσης, στις διευκολύνσεις του νέου επενδυτικού νόμου, παραδέχθηκε όμως ότι «το κράτος είναι βαρύ, με ισχυρή γραφειοκρατία και παίρνει χρόνο να βελτιωθεί.
Πρέπει να καίμε την πιθανότητα αναγέννησης της γραφειοκρατίας», υπογράμμισε.
Ολοκληρώνοντας, υποστήριξε πως η χώρα θα μπει στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.
Τερέζα Φαρμάκη: «Μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες να προσελκύσουν θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού»
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και εκ των ιδρυτικών στελεχών της Astarte Capital Partners επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια διεθνείς οργανισμοί για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι «στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης σε πάρα πολλούς τομείς· η πανδημία καθυστέρησε τις εξελίξεις, αλλά κάνει πιο μεγάλη την ανάγκη να προχωρήσουμε», σχολίασε η κυρία Φαρμάκη.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο Νεκτάριος Νώτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Notice Content and Services και συνιδρυτής της ESGreece, ο Ευάγγελος Καλαμάκης, Ανώτερος Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Αlpha Bank, εξήγησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χαμηλώνει τη μπάρα για την χρηματοδότηση επενδυτικών πλάνων, χωρίς όμως να αλλάζει κάτι στη διαδικασία αξιολόγησης από τις τράπεζες.
«Δουλειά μας είναι να καταλάβουμε ένα επενδυτικό σχέδιο, να διαπιστώσουμε τους κινδύνους. Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν λεφτά πρέπει να γίνει μία επένδυση, αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις.
Κάθε σχέδιο που θα πείσει, θα χρηματοδοτηθεί», σημείωσε ο κ. Καλαμάκης.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Θεοδοσίου, Διευθυντής Ελληνικού Υποκαταστήματος του Ομίλου BFF Banking Group, επισήμανε ότι το factoring σημείωσε στην Ελλάδα ανάπτυξη ρεκόρ.
Εξήγησε ότι στηρίζει απόλυτα τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων, πολλαπλασιάζει το κεφάλαιο κίνησης των εταιρειών, παρέχει κάλυψη του επενδυτικού κινδύνου και δέσμη υπηρεσιών που βοηθάει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Ο κ. Θεοδοσίου δήλωσε ότι αναμένεται πολύ μεγάλος όγκος σχεδίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στη δική του τοποθέτηση ο Ντμίτρι Πάνκιν, πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, είπε ότι μία τράπεζα ανάπτυξης μπορεί να δώσει πιο μακροχρόνια δάνεια, κατατάσσοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις, στους καλύτερους πελάτες.
Σημείωσε πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ευρύς χώρος για αναπτυξιακούς φορείς που θα μπορούν να καλύπτουν όλους τους αναδυόμενους κινδύνους, διαβλέποντας πολλές ευκαιρίες στην χώρα μας.