Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όσο και το Κτηματολόγιο, δήλωσαν ξεκάθαρα πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας», μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα δε μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, και η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα. Ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο, είναι εκατοντάδες εκατομμύρια».

«Δεν μιλάμε για μία κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν οι λαθροδιακινητές ποιοι θα έλθουν», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά την άφιξη μεταναστών σε άλλα νησιά, όπως τα Κύθηρα, υπογράμμισε ότι «οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, έχουν αναγκάσει τους λαθροδιακινητές να αναζητήσουν άλλες διαδρομές σε νησιά και “εργαλειοποιούν” τις νησίδες του Έβρου».

Ο Νότης Μηταράκης, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο φράχτης στο Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα ακόμη.

«Αύτη τη στιγμή, φιλοξενούνται στη χώρα μας σε δομές φιλοξενίας 18.000 μετανάστες, από 92.000 που ήταν το 2020. Από τις 121 δομές που υπήρχαν, πλέον, λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, αυτό δημιούργησε πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές, καθώς δεν υπήρχαν εργάτες γης», τόνισε εν συνεχεία.

Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές, υποστήριξε ότι «πέρυσι είχαμε τους χαμηλότερους αριθμούς σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία, 8.500 μετανάστες, ενώ, εφέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη χαμηλότερη χρονιά της δεκαετίας σε μεταναστευτικές ροές, με 7.000 αφίξεις μεταναστών έως τώρα».

«Την 31η Δεκεμβρίου, θα απελευθερωθούν όλα τα διαμερίσματα που έχουν διατεθεί σε αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώνεται το σχετικό πρόγραμμα», γνωστοποίησε καταλήγοντας.