Tην πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει μια ακόμη φρεγάτα Belharra, την τέταρτη του ίδιου τύπου ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της καθέλκυσης της φρεγάτας «Νέαρχος» στη Lorient της Γαλλίας.
Για την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra, είχε τεθεί εδώ και καιρό ως η πρώτη προτεραιότητα του Πολεμικού Ναυτικού η ενεργοποίηση της option, η οποία έχει λήξει εδώ και έναν χρόνο. Η δήλωση μάλιστα από τον διευθύνων σύμβουλο της Naval Group, Πιερ-Ερίκ Πομελέ τον περασμένο Ιούλιο ότι η option ισχύει κάτι που σημαίνει διατήρηση του αρχικού κόστους δηλαδή 1 δις. ευρώ.
Η 4η φρεγάτα θα έρθει να προστεθεί στον ΚΙΜΩΝΑ, το ΝΕΑΡΧΟ και τον ΦΟΡΜΙΩΝΑ. Ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της εγχώρια αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών. Όπως σημείωσε έχουν ήδη υπογραφεί 25 συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες και θέτει πλέον πρώτο στόχο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να αυξηθεί από 12 σε 15% το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής.
«Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι στόχος της Ελλάδος πλέον είναι να μην αγοράζει απλά όπλα από το ράφι, αλλά να συμμετέχει με αυξημένο ποσοστό στην συμπαραγωγή των αμυντικών συστημάτων που προμηθεύεται» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία με γαλλικές εταιρείες και ιδιαίτερα τη NAVAL GROUP τονίζοντας ότι δεν είναι ευκαιριακή. «Πρόθεση μας είναι να μετεξελιχθεί σε μια μακροχρόνια κι αμοιβαία επωφελή σχέση, με όχημα το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας που πρόσφατα ιδρύσαμε, με σκοπό να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για τη βιομηχανική μας ανάπτυξη και τη συμμετοχή μας σε παγκόσμιες αμυντικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζεται η διοργάνωση του πρώτου Συμποσίου Καινοτομίας Ελλάδας – Γαλλίας».
Τα εξοπλιστικά που έρχονται
Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας από τη Γαλλία αναφέρθηκε όμως εκτενώς και στα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού για τα οποία αναμένονται οι αποφάσεις μέσα στον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι εκτός από το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών Belharra έρχονται τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων, τα οποία όπως τόνισε θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα όπως σημείωσε τα τέσσερα περιπολικά ISLAND που αποκτήσαμε από τις ΗΠΑ και ανακατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο. Αναφέρθηκε ακόμα στη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION αλλά και στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας.
Τα όπλα των νέων φρεγατών
Τέλος ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στα νέα προηγμένα στρατηγικά όπλα των νέων φρεγατών. Η «ΝΕΑΡΧΟΣ», όπως η «ΦΟΡΜΙΩΝ» και η τέταρτη φρεγάτα, θα ενσωματώνουν όπως είπε τεχνολογίες που παρέχουν νέες δυνατότητες στο οπλοστάσιό τους. Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL. Ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1000 χλμ) και με μεγάλη ακρίβεια. Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό, θα ενημερωθεί η ΒτΕ και θα τον υιοθετήσει το ΚΥΣΕΑ. Θα επιτρέπει στη Χώρα μας να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση που μπορεί να ανακύψει.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με τη δημιουργία ενός πυραυλικού απόρθητου τείχους επιφανείας στο Αιγαίο. Με την προώθηση μιας σειράς μικρότερων σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε επιχειρησιακή αξία προγραμμάτων. Αλλά και τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων στο τέλος της δεκαετίας και πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά όρια της χώρας, κάνουμε απολύτως τα απαραίτητα βήματα εκσυγχρονισμού κι επιχειρησιακής αναβάθμισης του Πολεμικού μας Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων».
Η σχέση της Γαλλίας με την Ελλάδα
«Η σημερινή καθέλκυση δεν είναι μια τυπική τελετή. Επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας, ως χώρα με μακρά ναυτική παράδοση, στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας. Η φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ» ενισχύει την εθνική μας αποτρεπτική ισχύ. Επιβεβαιώνει τη θέση μας ως αξιόπιστου συμμάχου και ισχυρού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε.
Τέλος ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σχέση της Γαλλίας με την Ελλάδα τονίζοντας ότι είναι μακρά και στενή. «Βασίζεται σε κοινές αξίες και στόχους, ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Η Συμφωνία για την Εγκαθίδρυση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια, την οποία είχα την τιμή να υπογράψω, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, επιβεβαιώνει αυτή τη σχέση».