Μυστήριο καλύπτει την ξαφνική επιστροφή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πατρίδα του.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν επέστρεψε στη χώρα του νωρίς σήμερα το πρωί, αντί να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και συκγεκριμένα στη Γλασκώβη για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters,  έκανε λόγο για προβλήματα με το πρωτόκολλο όσον αφορά τη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προβλήματα υγείας του Τούρκου προέδρου.

Με άδεια χέρια ο Ερντογάν από τη συνάντηση με τον Μπάιντεν

Προηγήθηκε την Κυριακή, η συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στη Ρώμη.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε αμέσως μετά, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο τουρκικό αίτημα για την αγορά μαχητικών F-16 , ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις «ανησυχίες» των ΗΠΑ σχετικά με τους ρωσικούς S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία, όπως και έντονες αναφορές στην ανάγκη ισχυροποίησης των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα στην γειτονική μας χώρα. Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη από την συνάντηση, στην οποία μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του την επιθυμία του να διατηρηθούν οι εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, να διευρυνθούν οι τομείς συνεργασίας τους και η διαχείριση των διαφωνιών τους να γίνεται αποτελεσματικά. Επίσης, χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.