Το «My Greece» που προβάλλεται στο Mega και η Δέσποινα Βανδή βρέθηκαν στο γραφικό χωριό Μυρτιά με την τραγουδίστρια να πηγαίνει και στο μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

«Μεγάλωσα σε ένα παιδικό δωμάτιο που είχα δίπλα μου βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη», εξομολογήθηκε η Δέσποινα Βανδή που δήλωσε συγκινημένη που βρίσκεται «όσο πιο κοντά θα μπορούσα να βρεθώ στην προσωπικότητα, σε αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, όσο πιο κοντά στη ζωή που έζησε και στα έργα που έγραψε».

Γιατί το μουσείο δημιουργήθηκε στη Μυρτιά;

Η διευθύντρια του Μουσείου Βαρβάρα Τσάκα ανέφερε ότι «το μουσείο δημιουργήθηκε στη Μυρτιά γιατί παρόλο που ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Ηρακλείου το σπίτι του δεν έχει σωθεί και παρότι έγιναν προσπάθειες να βρεθεί εκεί ένας χώρος, ο κ. Γιώργος Ανεμογιάννης, ιδρυτής του Μουσείου και σκηνογράφος κι ενδυματολόγος με καταγωγή από τη Μυρτιά στέγασε εδώ το όνειρό του».

«Ένα μουσείο που θα ήταν εξολοκλήρου αφιερωμένο σε αυτόν και θα έδινε μια τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τη ζωή και το έργο του. Κι έτσι φτιάχθηκε εδώ το μουσείο αρχές της δεκαετίας του 1980», σχολίασε και στη συνέχεια η κ. Τσάκα μίλησε για την «Οδύσσεια» που ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης έχει χαρακτηρίσει ως «το έργο της ζωής του». Μάλιστα, ανέφερε ότι ο συγγραφέας θα ήθελε να καθιερωθεί ως ποιητής παρόλο που έγινε γνωστός από τα μυθιστορήματά του.

«Ένα έργο που τυπώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1930 σε μονοτωνικό σύστημα και μέσα θα βρει κανείς ένα τεράστιο θησαυρό της ελληνικής γλώσσας», εξέφρασε η διευθύντρια του Μουσείου, προτάσσοντας πως «η Οδύσσεια είναι στην ουσία η συνέχεια της Οδύσσειας του Ομήρου. Ο Καζαντζάκης αναλαμβάνει τον Οδυσσέα από τη στιγμή που φθάνει στην Ιθάκη. Μέσα είναι όλη η κοσμοθεωρία του Καζαντζάκη».

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας συγγραφέας που εκπροσωπεί επάξια τα νεοελληνικά γράμματα

«Είναι ένας συγγραφέας που εκπροσωπεί επάξια τα νεοελληνικά γράμματα, σήμερα μεταφράζεται ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα συγγραφέα, διαβάζεται ακόμα και προσαρμόζεται σε όλες τις εποχές», σημείωσε αποκαλύπτοντας ότι έχει φανατικούς αναγνώστες στην Κορέα!

Να σημειωθεί πως στο χωριό Μυρτιά οι περισσότεροι δρόμοι έχουν ονομαστεί προς τιμήν του με ονόματα από τους ήρωες των έργων του. Και μόλις 15 χιλιόμετρα νότια από την πόλη του Ηρακλείου, πρόκειται για ένα πολιτισμικό χωριό που φιλοξενεί ένα μουσείο – κόσμημα για τον μεγάλο συγγραφέα.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.