Ο Μπέρνι Μάντοφ, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 150 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών, στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Βόρειας Καρολίνας.

Ήταν αυτουργός της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης που έχει γραφτεί στην ιστορία, ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απάτη με τη μορφή πυραμίδας «σύστημα Πόνζι», που διέπραξε ο Μάντοφ, ο οποίος για δεκαετίες εμφανιζόταν ως επιτυχημένος και άξιος εμπιστοσύνης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2008. Στο πλαίσιο αυτής, ο Μάντοφ αντλούσε χρήματα από τις καταθέσεις των νέων πελατών του για να ανταμείβει ή να αποζημιώνει τους παλαιότερους επενδυτές του.

Ο θάνατος του Μάντοφ πιστεύεται πως οφείλεται σε φυσικά αίτια.  Πέρυσι, ο Μπέρνι Μάντοφ είχε ζητήσει την πρόωρη αποφυλάκισή του για ιατρικούς λόγους. Το αίτημα του απορρίφθηκε τον Ιούνιο. Εκείνος ισχυριζόταν πως βρισκόταν στο τελικό στάδιο μιας ασθένειας στα νεφρά και είχε μόλις 18 μήνες ζωής.


Προερχόμενος από μια μεσαίου εισοδήματος εβραϊκή οικογένεια στη συνοικία Κουίνς της Νέας Υόρκης, ο Μπέρναρντ Μάντοφ ίδρυσε μια χρηματιστηριακή εταιρεία, ενώ φοιτούσε ακόμη στο πανεπιστήμιο, στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Τα ποσά που κατέθεσαν οι επενδυτές, οι οποίοι στράφηκαν στη δικαιοσύνη μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ξεπερνούσαν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των χιλιάδων θυμάτων του Μάντοφ ήταν οι ηθοποιοί Κέβιν Μπέικον, Κίρα Σέντγουικ και Τζον Μάλκοβιτς.

«Ο Μπέρνι, έως τον θάνατό του, ζούσε με τύψεις για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο δικηγόρος του Μάντοφ Μπράντον Σαμπλ σε μια ανακοίνωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.