Μία ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, η Motor Oil, περιλαμβάνεται στις 500 μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως με βάση τα έσοδά τους, όπως παρουσιάζονται στη φετινή έκδοση του Global 500 Family Business Index 2025 της EY και του Πανεπιστημίου St. Gallen.

Η Motor Oil, με έτος ίδρυσης το 1970, κατατάχθηκε στην 133η του σχετικού δείκτη έχοντας έσοδα 14,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απασχολώντας 3.000 εργαζόμενους και την οικογένεια Βαρδινογιάννη να ελέγχει το 32% των μετοχών της εισηγμένης.

Motor Oil: Διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου

Στην τελευταία έκδοση του Global 500 Family Business Index 2025 κατατάσσεται στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ωστόσο, όπως έχει εξαγγείλει ήδη από τις 11 Απριλίου ο Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής CEO της Motor Oil, ο Όμιλος έχει κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα κάνει για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής μετάβασης και της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου.

Πιο συγκεκριμένα, ελήφθη η επενδυτική απόφαση για την εκκίνηση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,6 GW που κατέχει η Unagi, εταιρεία την οποία απέκτησε με 75% το 2023 ο Όμιλος. Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά ανήκουν κατά 51% στη Motor Oil και 49% η ΔΕΗ και την κατασκευή τους θα τρέξει ο ενεργειακός όμιλος της Κορίνθου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η επένδυση ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ. Ο Πέτρος Τζαννετάκης σημείωσε πώς ήδη έχει γίνει από τον Ιανουάριο η παραγγελία των πάνελ, τα οποία θα έρθουν από την Κίνα και «το κόστος δεν επιβαρύνεται από τους δασμούς, αφού η παραγγελία έγινε πριν τις ανακοινώσεις», είπε στους αναλυτές ο αναπληρωτής CEO.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Unagi θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του 2026 και να λειτουργήσουν το 2027. Τόνισε δε, πώς έχουν εξασφαλισμένες τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας με PPAs στη βιομηχανία αλλά και σε αγρότες. Γεγονός που διασφαλίζει την παραγωγή τους από τις περικοπές στις ΑΠΕ.

Οικογενειακές επιχειρήσεις: Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Σύμφωνα με την έκθεση των EY και του Πανεπιστημίου St. Gallen οι οικογενειακές επιχειρήσεις παραμένουν βασικός πυλώνας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, με τις 500 μεγαλύτερες να παράγουν έσοδα 8,8 τρισ. δολαρίων – σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με στοιχεία του 2023 – και να απασχολούν περισσότερους από 25 εκατ. εργαζόμενους σε 44 χώρες. Με πιο απλά λόγια: αν τα συνολικά έσοδα αυτών των επιχειρήσεων συγκρίνονταν με το ΑΕΠ μιας χώρας, θα αποτελούσαν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ευρώπη φιλοξενεί σχεδόν τις μισές από αυτές τις επιχειρήσεις (47%), η Βόρεια Αμερική το 29% και η Ασία το 18%. Από άποψη κλάδων, το λιανεμπόριο προηγείται με το 20% των εταιρειών, ακολουθούμενο από τον κλάδο καταναλωτικών προϊόντων (19%), την προηγμένη βιομηχανία (15%) και τον κλάδο κινητικότητας/μεταφορών (9%).

Μοχλός ανάπτυξης οι συγχωνεύσεις και εξαγορές

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις του σημερινού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) εξακολουθούν να αποτελούν κεντρικό μοχλό ανάπτυξης και στρατηγικής κεφαλαίου για αυτές τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες αποδεικνύουν ότι ξέρουν να κινούνται έγκαιρα και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες: το 47% έχουν προχωρήσει σε μία ή περισσότερες συναλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το 34% των συμφωνιών που δημοσιοποιήθηκαν αφορούσε συναλλαγές άνω των 250 εκατ. δολαρίων.

Το μυστικό πίσω από τη διαχρονική τους επιτυχία βρίσκεται σε τρία στοιχεία: αναζήτηση μακροπρόθεσμης αξίας, ευελιξία και σταθερή προσήλωση στην καινοτομία. Γι’ αυτό άλλωστε το 34% των εταιρειών του δείκτη έχουν ιστορία άνω του ενός αιώνα, ενώ το 85% μετρούν περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας. Στην κορυφή της λίστας, μία ιαπωνική εταιρεία συνεχίζει την πορεία της εδώ και πάνω από 400 χρόνια, ενώ δύο ευρωπαϊκές μετρούν περισσότερα από 300 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας.

Διαβάστε ακόμη: