Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί, τη στιγμή που ο πληθωρισμός παραμένει δυσκολότερα αντιμετωπίσιμος από το αναμενόμενο αν και, σύμφωνα με την Moody’s Investors Service, υπάρχουν «ορισμένα λαμπρά παραδείγματα σταθερότητας».
«Αναμένουμε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, κάτι το οποίο θα επηρεάσει τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας λόγω του εμπορίου και της χρηματοδότησης στην περιοχή», ανέφερε το στέλεχος της Moody’s Investors Service, Μαρί Ντιρόν, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CNBC.
Η Ντιρόν προσέθεσε πως η επιβράδυνση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες: τα αυξημένα επιτόκια, την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης και το στρες στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Αν και οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταφέρει να ελέγξουν μερικώς την παγκόσμια οικονομία και «να δημιουργήσουν μία αποπληθωριστική τάση» μέσω της αύξησης των επιτοκίων, ο κίνδυνος του πληθωρισμού παραμένει υπαρκτός.
«Υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι οι οποίοι υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολα αντιμετωπίσιμος, κάτι το οποίο θα επηρεάσει την ανάπτυξη αρνητικά», εξήγησε η Ντιρόν.
Σημειωτέον πως η Fed ξεκίνησε την αύξηση των επιτοκίων της τον Μάρτιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός άγγιξε υψηλά 40 ετών.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαοχτώ μηνών, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της στο 5,25% – 5,5%, ενώ ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε πρόσφατα πως ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
«Ένα επιπρόσθετο ρίσκο αποτελεί και η ανισορροπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος», ανέφερε η Ντιρόν, προσθέτοντας πως «οι τράπεζες έχουν απορροφήσει τη νέα αυτή περίοδο των υψηλών επιτοκίων, με τα περιθώρια κέρδους πολλών να έχουν επηρεαστεί θετικά. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να υπάρξει και ενίσχυση των καταθέσεων και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Μπορεί να υπάρχουν σημεία στρες τα οποία δεν έχουν ακόμα φανεί και τα οποία ενδέχεται να μας εκπλήξουν σύντομα».
Ο τρίτος πυλώνας της αβεβαιότητας είναι η Κίνα. Η Moody’s δεν αναμένει μία γρήγορη ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ αναμένει «περιορισμένη ανάπτυξη στην Κίνα η οποία θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε χρεοκοπίες», σημείωσε η Ντιρόν.
Οι εξαιρέσεις στον κανόνα, σύμφωνα με την ίδια, είναι αγορές όπως η Ινδία και η Ινδονησία, οι οποίες καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη.
Κυρίως η δεύτερη έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους και να δημιουργήσει τομείς οι οποίοι θα ενισχύσουν την μακροπρόθεσμη οικονομική της ανάπτυξη.
Σημειωτέον πως η Ινδονησία έχει τεράστια φυσικά αποθέματα κασσίτερου, νικελίου, κοβαλτίου και βωξίτη, ορισμένα από τα οποία αποτελούν ορυκτά αναγκαία για την ενεργειακή μετάβαση και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.