Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι αναπτυσσόμενες αγορές όσον αφορά την ανάκαμψη από την πανδημία, με μοναδική εξαίρεση ορισμένες χώρες της Ασίας, σύμφωνα με τη Moody’s Investor Service.
«Η πανδημία αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη για τις ασιατικές αγορές σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, προκαλώντας εμβαθυμένη κρίση», ανέφερε η Atsi Sheth, στέλεχος της Moody’s σε συνέντευξή της στο πρακτορείο CNBC.
Mε τα ποσοστά εμβολιασμού να παραμένουν χαμηλά και τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει κατακλύσει τον πλανήτη, η ζήτηση δεν έχει επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα για αρκετές αναπτυσσόμενες αγορές, όπως υποστήριξε η Sheth.
Η αλλαγή στρατηγικής των κεντρικών τραπεζών παίζει -επίσης- μεγάλο ρόλο. Την προηγούμενη εβδομάδα η Fed ανακοίνωσε πως θα σταματήσει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της και θα περιορίσει τις αγορές ομολόγων, υπολογίζοντας τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το 2022.
Επιπροσθέτως, η ΤτΑ αύξησε τα επιτόκια την περασμένη Πέμπτη για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, στο 0,25% από το ιστορικά χαμηλό 0,1%.
Παράγοντες κινδύνου
Παρ’ όλα αυτά η Sheth υποστηρίζει πως το μομέντουμ της αυξημένης ζήτησης το οποίο επικρατεί στην Ασία συνεχίζεται, ενώ αρκετά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιλύονται, αν και υπάρχουν ακόμα παράγοντες κινδύνου.
Ένας από αυτούς είναι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας λόγω της πρόσφατης κρίσης στον εγχώριο τομέα ακινήτων της, αν και η Sheth υπογραμμίζει πως οι κινεζικές αρχές έχουν τα όπλα για την αντιμετώπισή της.
Ο άλλος παράγοντας κινδύνου για τις Ασιατικές οικονομίες είναι ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τη Sheth, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες κεντρικές τράπεζες οι οποίες μπορεί να έχουν περιορισμένη δυνατότητα στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια του νέου κύματος Όμικρον.
Τέλος, η Sheth τόνισε πως «ο πληθωρισμός σε πολλές αναπτυσσόμενες αγορές οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορεί να επηρεάσει η νομισματική πολιτική, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή που περιορίζουν αισθητά την προσφορά και παροχή τροφίμων».