Η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη-ρεκόρ, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της η Moody’s Analytics, προσθέτοντας πως παρόλο που η ανάκαμψη αναμενόταν, λόγω και του σοκ που δέχτηκε το 2020, το μέγεθός της ωστόσο αιφνιδίασε τους πάντες. Η αύξηση 16,2% του ΑΕΠ το συγκεκριμένο διάστημα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, όπως επισημαίνει, εάν ληφθεί υπόψη ότι η πλειοψηφία των τουριστών φτάνει στη χώρα μετά από αυτό, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Με αυτά τα δεδομένα, το έως τώρα αισιόδοξο σενάριο της Moody’s Analytics για την Ελλάδα – η οποία να σημειώσουμε ότι ανήκει στον όμιλο της Moody΄s ωστόσο αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων – γίνεται το βασικό και έτσι προβλέπει ανάπτυξη 8,2% φέτος και 5,1% το 2022, ενώ σε διψήφια ποσοστά εκτιμά ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη και στο τρέχον τρίτο τρίμηνο.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει στη σχετική έκθεση ο οικονομολόγος και assistant director της Moody’s Analytics, Michael Grammatikopoulos, η ελληνική οικονομία επέστρεψε επισήμως στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της ευρωζώνης που ανακάμπτει πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ και προχωρά προς επέκταση. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, όπως επισημαίνει.

Συγκρίνοντας το ελληνικό ΑΕΠ με το ΑΕΠ της ευρωζώνης, ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας υστερούσε το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Αυτό οφείλεται στις χαμηλές αφίξεις τουριστών κατά την κορύφωση της κρίσης πριν από τα εμβόλια, και τα αυστηρά μέτρα καραντίνας. Σε τριμηνιαία βάση, η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί έντονα, 3,8% ανά τρίμηνο σε μέσο όρο, τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα και βρίσκεται στον δρόμο της οικονομικής επέκτασης, καθώς το πραγματικό της ΑΕΠ είναι πλέον πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία. Αυτό δεν ισχύει για την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία ουσιαστικά “σταμάτησε” μετά το τρίτο τρίμηνο του 2020 και εγκλωβίστηκε σε τεχνική ύφεση. Στα μέσα του 2021, η οικονομία της περιοχής ήταν ακόμα 3% χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας, λόγω της παραλλαγής “Δέλτα”, συνεχίζει να κυριαρχεί διεθνώς. Κατά το τρίτο τρίμηνο, είδαμε έναν αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ ο θάνατοι ήταν στο μισό από ό, τι στην κορυφή της κρίσης. Η Moody’s Analytics εκτιμά ότι τα περιοριστικά μέτρα τα οποία ισχύουν σήμερα θα συνεχιστούν μέχρι τον πλήρη περιορισμό της πανδημίας και αυτό σημαίνει ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολίων θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο τομέας της φιλοξενίας.