Από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, οι επιστήμονες αναμένεται να έχουν στα χέρια τους ακόμη ένα «όπλο» κατά του κορωνοϊού, τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία θα χορηγούνται από μεθαύριο και στη χώρα μας.

Σε πρώτη φάση, το πιθανότερο σενάριο είναι η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων να γίνεται σε δέκα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΟΡΕΝ στο κεντρικό δελτίο χθες το βράδυ, ανάμεσα στα νοσοκομεία αυτά θα είναι το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ειδική επιτροπή.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκινάει η χορήγησή τους στην Ελλάδα – Ποιοι θα τα λαμβάνουν

Δικαιούχοι της θεραπείας με τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς, όπως μετέδωσε το OPEN.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά του Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από το ΙΦΕΤ.

Η διοίκηση και οι υπηρεσίες του ινστιτούτου κινήθηκαν ταχύτατα, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα μας. Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκινάει την Παρασκευή η χορήγηση στην Ελλάδα - Ποιοι θα το λαμβάνουν

Διευκρινίζεται ότι ο στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου του κορωνοϊού.

H χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ πρόκειται να ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.