Στο ποσό-μαμούθ των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ (3,5 εκατομμύρια δολάρια) -τιμή ρεκόρ για το μοντέλο- πωλήθηκε σπάνιο Rolex με χρονογράφο split-second σε δημοπρασία στο Μονακό.

Το Rolex 4113, που κατασκευάστηκε το 1942 και είναι ένα από τα μόλις 12 που κατασκευάστηκαν ποτέ και εννέα που είναι γνωστό ότι υπάρχουν, πωλήθηκε το Σάββατο 20/4 στη δημοπρασία του Monaco Legend Group. Η πώληση ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ του μοντέλου που ήταν 2,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,6 εκατομμύρια δολάρια) και είχε καταβληθεί το 2016 σε δημοπρασία του οίκου Phillips στη Γενεύη.

Οι συλλέκτες εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να σπάσουν τα ρεκόρ για σπάνια και μοναδικά αντικείμενα, παρά την υποχώρηση των τιμών μεταχειρισμένων ρολογιών Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet που κορυφώθηκαν το 2022, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το 4113 είναι ένα ασυνήθιστο Rolex και πιστεύεται ότι είναι ο μοναδικός χρονογράφος split-second, γνωστός και ως rattrapante, που παρήγαγε ποτέ η μάρκα ρολογιών με έδρα τη Γενεύη. Το ρολόι έχει διάμετρο κάσας 44 χιλιοστά (1,73 ίντσες), καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα ρολόγια που κατασκεύασε ποτέ η Rolex.
Η επιπλοκή split-second μπορεί να μετρήσει διαφορετικά χρονικά διαστήματα, γεγονός που διευκολύνεται από διπλά κουμπιά εκκίνησης/διακοπής και επαναφοράς.

Το ρολόι προήλθε από τη συλλογή του Auro Montanari, ενός από τους σημαντικότερους συλλέκτες στον κόσμο και μελετητή των ρολογιών. Έγραψε επίσης πολλά βιβλία με το ψευδώνυμο John Goldberger, μεταξύ των οποίων και το 100 Superlative Rolex Watches, στο εξώφυλλο του οποίου φιγουράρει το 4113.
Το ρολόι βγήκε σε δημοπρασία μαζί με το μαχαίρι τυριού που χρησιμοποίησε ο Montanari για να ανοίξει τη θήκη του ρολογιού και να αποκαλύψει την εσωτερική του λειτουργία κατά τη διάρκεια ενός βίντεο του 2013.

Διαβάστε ακόμη: