Modigliani: Ο αυτοκαταστροφικός ζωγράφος με τη σύντομη και ταραχώδη ζωή. Ο σπουδαίος ζωγράφος και γλύπτης, ο οποίος μπορεί να έζησε μια ζωή σύντομη, αλλά ήταν ιδιαίτερα έντονη και ταραχώδης. Κέρδισε μάλιστα, τον τίτλο του καταραμένου ζωγράφου. Από το όνομά του, δημιουργήθηκε το παρατσούκλι Modi, που σημαίνει καταραμένος. Η πολυτάραχη ζωή του σημαδεύτηκε από καταχρήσεις, ασθένεια και με το πάθος και τη βίαιη συμπεριφορά του οδήγησε στην καταστροφή τις γυναίκες που γνώρισε.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ο Μοντιλιάνι γεννήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας από αστική εβραϊκή οικογένεια, σπούδασε ζωγραφική στη Βενετία και τη Φλωρεντία. Στα 21 του χρόνια πήγε στο Παρίσι. Η ζωή του είναι εκτός από την τέχνη του που λατρεύει, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ήταν όμως αυτοκαταστροφικός καθώς ήθελε να μην προδωθεί το μυστικό του, ότι έπασχε από φυματίωση. Φοβόταν ότι αν γινόταν γνωστό θα τον περιθωριοποιούσε.

`Ισως γνώριζε ότι θα φύγει σύντομα από τη ζωή κι έτσι προσπάθησε να καθιερώσει την υπογραφή του μέσα από τα σπουδαία έργα του. Δέχθηκε αρχικά επιρροές από τον Πικάσο, τον Τουλούζ-Λωτρέκ, τον Σεζάν και άλλους, αλλά στην πορεία, ακολούθησε τη δική του πορεία. Κατάφερε να διαμορφώσει ένα απόλυτα αναγνωρίσιμο προσωπικό του στυλ στους 300 περίπου πίνακες που δημιούργησε από το 1915 ως το 1920.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr