Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που προχωρούν στην Κύρωση της Σύμβασης, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών, τοποθετώντας στο επίκεντρο την παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

No mobbing at work

Έρευνα για το no mobbing at work που διενεργήθηκε την άνοιξη του 2020, και στοιχεία της παρουσιάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δείχνουν ότι το 45% υφίσταται σε εβδομαδιαία ή ημερήσια βάση τουλάχιστον 5 διαφορετικές συμπεριφορές παρενόχλησης.

Άτομα, άνω των 55 ετών είναι η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών. Τα στοιχεία επικαλέστηκε στην Επιτροπή της Βουλής η Χριστίνα Φυτέα, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η διαπίστωση της εκπροσώπου των Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, πως όταν ο αριθμός των εργαζομένων γυναικών και ανδρών εξισώνεται, τότε μειώνονται και οι περιπτώσεις και ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το νομοσχέδιο

Η έμφυλη βία επηρεάζει όλες και όλους μας, ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «metoo_greece»: Μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στη δημόσια ζωή».

«Το metoo, το αγκάλιασαν οι πολίτες γιατί είναι ένα κίνημα υγιές, αφορά όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, πολύ περισσότερο όταν αγγίζει την απεχθή βία και τη σεξουαλική κακοποίηση κατά ανηλίκων και γι΄αυτό οφείλει να μην είναι τυφλό. Οφείλει να είναι συγκεκριμένο, γιατί συχνά μπορεί σύγχυση και συγκάλυψη να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε η υφυπουργός Εργασίας που ενημέρωσε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις δράσεις κατά της βίας.

Ιδίως για τη βία στον χώρο της εργασίας, η κ. Συρεγγέλα είπε ότι με τον όρο βία, νοείται κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του, να διαταράξει το εργασιακό κλίμα.

Υπογράμμισε δε, ότι κάθε μορφή παρενόχλησης ή βίας, δεν αφορά μόνο τα άτομα που την υφίστανται, αφορά το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον των θυμάτων αυτών, προσβάλλει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπόληψη των πολιτών και καταπατά πλήθος ατομικών ελευθεριών. Γι΄αυτό ακριβώς η βία και η παρενόχληση, σε κάθε μορφή, αφορά και την Πολιτεία και το κράτος που από το Σύνταγμα έχει την υποχρέωση προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Δημιουργείται Μητρώο

Στο υπουργείο Εργασίας δημιουργείται μητρώο για όλους επαγγελματίες που θα έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, θύματα βίας. Οι προϋποθέσεις εγγραφής θα είναι αυστηρές, είπε η κ. Συρεγγέλα και πρόσθεσε πως η κεντρική δομή θα ανήκει στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Προωθείται, εξάλλου, κατάρτιση εταιρικών πολιτικών, κώδικες δεοντολογίας, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και με κυρώσεις για όσους δεν τις τηρούν.

Σε σχέση με τις δράσεις των άλλων υπουργείων, η κ. Συρεγγέλα είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συγκροτήσει την Επιτροπή Παρακολούθησης για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, με αυστηροποίηση ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, με πρόβλεψη ώστε συγκεκριμένες υποθέσεις να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, με πρόβλεψη για υποχρεωτική διαθεσιμότητα του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφερόμενη στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, επισήμανε ότι περιλαμβάνει:

-οριζόντιες δράσεις για όλα τα υπουργεία

-είναι πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ισότητα των φύλων, με την αντίστοιχη στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης και με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και προκρίνει την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης και οικογενειακής βίας, με συγκεκριμένες δράσεις.

Αναφερόμενη στο Δίκτυο για τη βία κατά των γυναικών, της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η Μαρία Συρεγγέλα είπε ότι τα 43 συμβουλευτικά κέντρα, οι ξενώνες φιλοξενίας, η γραμμή SOS 15900 θα συνεχίσουν να παρέχουν απρόσκοπτα τις φροντίδες ψυχολογικής, συμβουλευτικής, νομικής στήριξης και την εργασιακή συμβουλευτική. Παράλληλα, έχει υποβληθεί και μελέτη προκειμένου το δίκτυο να ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, μετά το 2023.