Μνημόνιο συνεργασίας με την Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος υπέγραψε η ΔΕΗ, με σκοπό όπως επισημαίνεται, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που ενισχύουν την ακεραιότητα και προάγουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της εταιρικής πολιτικής κατά της διαφθοράς. Επίσης, την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1937 με την οποία εισάγονται διατάξεις για την προστασία των προσώπων που υποβάλλουν αναφορές για παραβιάσεις, απειλές ή βλάβες του δημοσίου συμφέροντος.
Σύμφωνα με το MoU, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος θα παρέχει στη ΔΕΗ δωρεάν την ηλεκτρονική πλατφόρμα-μηχανισμό υποδοχής και διαχείρισης αναφορών που αναπτύσσει.
Η ΔΕΗ θα προβάλλει στον ιστοχώρο της www.dei.gr την πλατφόρμα, ορίζοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα υποδέχονται και θα διαχειρίζονται τις αναφορές. Επίσης, θα διαμορφώσει εσωτερική πολιτική προστασίας των προσώπων, που υποβάλλουν αναφορές.
Oι Στόχοι
Οι κοινοί στόχοι, που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, διατυπώθηκαν κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Απριλίου, στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο νομικός σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων και Εταιρικής Διακυβέρνησης της ΔΕΗ Αργύρης Οικονόμου, η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος Δρ. Άννα Δαμάσκου και ο ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μανταλώζης.
Ο μετασχηματισμός
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που κάνουμε και αυτό το βήμα σήμερα με την περαιτέρω συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. «Στη ΔΕΗ έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό έναν πολύ μεγάλο μετασχηματισμό, με 3 πυλώνες σε σχέση με την παραγωγή, την ψηφιοποίηση και την πελατοκεντρική πολιτική. Σε όλους αυτούς τους πυλώνες που αποτελούν τη βασική κατεύθυνση της στρατηγικής μας, η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί το πλαίσιο που τα περικλείει. Ο όμιλος ΔΕΗ μπορεί να είναι μια δημόσια ελληνική επιχείρηση με έναν διαφανή, ξεκάθαρο και σύγχρονο προσανατολισμό. Δουλεύουμε πάρα πολύ για τα θέματα Environment Sustainability & Governance (ESG), προχωρούμε άμεσα στη σύσταση Διεύθυνσης για τo Sustainability, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα της κλιματικής αλλαγής, έχουμε ανακοινώσει και προχωρούμε εντός στόχων την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής μας και πρόσφατα προχωρήσαμε στην έκδοση του πρώτου στην Ευρώπη Sustainability Linked Bond αναλαμβάνοντας δέσμευση για τη μείωση ρύπων τα επόμενα χρόνια. Με την ανάληψη τόσο σημαντικών πρωτοβουλιών, δεν θα μπορούσαμε να μην ενεργοποιηθούμε και στα θέματα διαφάνειας και να προχωρήσουμε μαζί με τη Διεθνή Διαφάνεια σε μια πλατφόρμα, έναν δίαυλο επικοινωνίας που θα προάγει και θα ενισχύει τη διαφάνεια. Αυτό είναι ένα βήμα προόδου για εμάς».
Ο νομικός σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων και Εταιρικής Διακυβέρνησης της ΔΕΗ, Αργύρης Οικονόμου δήλωσε σχετικά: «Το σημερινό βήμα είναι πολύ σημαντικό για την υλοποίηση μιας πολύ βασικής παραμέτρου του σχεδιασμού που έχει να κάνει με το ‘whistleblowing’. Εδώ ερχόμαστε πρωτοποριακά υπό την έννοια ότι δεν έχει μεταφερθεί ακόμη στο ελληνικό εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία, να εισαγάγουμε ένα πρώτο μέτρο που είναι η χρήση της πλατφόρμας της Διεθνούς Διαφάνειας.».
‘Η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάς Δρ. Άννα Δαμάσκου ανέφερε: «Χαιρόμαστε ειλικρινά που μια εταιρεία δημοσίου συμφέροντος και ηγέτιδα στην ελληνική οικονομία ανήκει στο Business Integrity Forum της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, διακηρύσσοντας ανοιχτά τη δέσμευσή της να λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία, ακεραιότητα, υιοθετώντας βέλτιστες, διεθνείς πρακτικές χρηστής διακυβέρνησης. Το στελεχικό δυναμικό της ΔΕΗ που συμμετέχει στις συναντήσεις του Business Integrity Forum έχει πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην μεταξύ των μελών ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών. Ευχαριστώ θερμά τη ΔΕΗ που ήταν από τις πρώτες εταιρείες που πίστεψαν στο εγχείρημα του Business Integrity Forum της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος και έκτοτε το υποστηρίζουν εμπράκτως, ανελλιπώς».