Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Eduard Heger. Στην διαρκεια των συνομιλιών , έγινε επισκόπηση των άριστων σχέσεων των δύο χωρών σε διμερές πολιτικό επίπεδο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς η στρατηγική θέση των δύο χωρών επιτρέπει, μέσω διασυνδεσιμότητας, τη συνεργασία στους τομείς ενέργειας και μεταφορών.

Παράλληλα, εξετάστηκε η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της αναδάσωσης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, για την αντιμετώπιση των οποίων η Σλοβακία παρείχε άμεση και αποτελεσματική συνδρομή στη χώρα μας. Σημειώνεται επίσης, ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους Σλοβάκους τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα υπογράφτηκε μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα του Τουρισμού.

Τουρκία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς των σχέσεων της Ελλάδας και της ΕΕ με την Τουρκία σε ένα εποικοδομητικό πλαίσιο, το οποίο θα περιλαμβάνει την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και την αποφυγή προκλήσεων από την Άγκυρα. Τονίστηκε η ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο Κυριακος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Heger για την υποστήριξη της Σλοβακίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΣΑ/ΗΕ και την σημαντική σλοβακική συνεισφορά προσωπικού στην UNFICYP.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών που έχει πετύχει η Ελλάδα. Σημειώνεται πως ο κ. Heger είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί προσωπικά για τον τρόπο διαχείρισης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, αλλά και για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αρμόδιων ελληνικών φορέων στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά.