Η τουρκική παραβατικότητα έναντι της Ελλάδας, το κυπριακό και η κλιματική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Κλιματική Κρίση
Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και εξέφρασε τη χαρά του, «που μαζί με την Ελλάδα, οι ηγέτες άλλων οκτώ χωρών επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα μας είναι δεσμευμένη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».
«Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη – μέλη της. Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στην δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η εμπειρία του κορωνοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ναι» στην ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε.
«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς, λίγα έχουν γίνει. Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Από το 1995 η Ελλάδα ζει υπό την απειλή του Casus Belli»
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είμασταν πάντα δεσμευμένοι στο Διεθνές Δικαίου. Και πάντα ενεργούμε με ότι πρεσβεύει ο Οργανισμίος Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του, τα οποία απαγορεύουν τη χρήση βίας, ωστόσο από το 1995 η Ελλάδα ζει υπό την απειλή του Casus Belli».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο».
«Αυτό που συνέβη το 2020, όταν η Άγκυρα αύξησε τις προκλήσεις δεν πρέπει να επαναληφθεί», πρόσθεσε.
«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την εθνική μας κυριαρχία, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως θα κάνει ότι μπορεί ώστε αντί για μάχες να προωθηθεί μια θετική ατζέντα. «Είμαστε δεσμευμένοι να ζούμε μαζί».
Είμαι λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό
«Είμαι λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο Κυπριακό.
«Όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου όπως η λύση των δύο κρατών είναι απαράδεκτη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών» συμπλήρωσε.