Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας κι έθεσε στόχο την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα σχόλιά σας για τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα. Για εμάς ήταν σημαντικό να διαχειριστούμε όλες τις ταυτόχρονες κρίσεις και να μην σταματήσουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως την ψηφιοποίηση του κράτους. Καθώς μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο της θητείας μας, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσις και είμαστε ικανοποιημένοι που ολοκληρώνουμε την Ενισχυμένη Εοποπτεία. Στόχος η επενδυτική βαθμίδα το 2023» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Με τη σειρά του, ο Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε: «Εκτιμούμε πολύ τις προσπάθειες που η ελληνική κυβέρνηση κάνει και δώσαμε συγχαρητήρια στον κ. Σταϊκούρα για τα εντυπωσιακά νούμερα που παρουσιάζετε. Ο στόχος της κυβέρνησης να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα και να ακολουθήσει έναν βιώσιμο στόχο εξυπηρέτησης χρέους είναι σημαντικός. Υποστηρίζουμε την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Είναι η επιστροφή στη σταδιακή κανονικότητα και ενθαρρύνομε την Ελλάδα να συνεχίζει αυτή τη φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα».
Εύσημα Λίντνερ στον Σταϊκούρα
Θετικό σήμα για την Ελλάδα αποτελεί η λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας εντός της εβδομάδας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας είναι ισχυρά, αποδίδοντας τα εύσημα στο οικονομικό επιτελείο και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας επιστρέφουν στην ομαλότητα, ενώ επισήμανε πως θα πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε αναφορά στις έως τώρα εξελίξεις στην οικονομία και επεσήμανε ότι «στην παρούσα- ευρύτατα δυσχερή- συγκυρία, επιδιώκουμε την ευστάθεια των δημόσιων οικονομικών, παράλληλα ενισχύοντας, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και εργαλεία». Αναφέρθηκε, επίσης, στην επικείμενη έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί μεθαύριο, στο Eurogroup και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα, μετά τις πολύχρονες θυσίες της κοινωνίας και μέσα από την συστηματική προσπάθεια πολιτών και πολιτείας, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, επιδεικνύοντας σταθερότητα και διαθέτοντας ανθεκτικότητα».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι στη σημερινή συγκυρία «απαιτούνται ευρωπαϊκές, διορατικές και αποφασιστικές πολιτικές λύσεις. Λύσεις για το παρόν αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, που θα ενσωματώνουν τα διδάγματα παλαιών και νέων εμπειριών».