Συνέντευξη στο MEGA και την εκπομπή «Live News» με τον Νίκο Ευαγγελάτο δίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημεία της συνέντευξης: 

Για τη νέα διακυβέρνηση: Το αποτέλεσμα του α γύρου δίνει μία ένδειξη, αλλά η κάλπη είναι άδεια, και οι πολίτες να ψηφίσουν. Είμαι αισιόδοξος, αλλά πρέπει να κρατάμε χαμηλά τη μπάλα. Προέχει ο σεβασμός στην λαϊκή ετυμηγορία, για όσους ράβουν υπουργικά κοστούμια.

Για την Οικονομία, τι να περιμένουμε σε μισθούς: Οι μισθοί στη χώρα είναι χαμηλοί, ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει από την αύξηση στις επενδύσεις και τη μείωση της φορολογίας. Οι επιχειρηματίες μου λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους, τους λέω να πληρώσουν παραπάνω. Οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια με την επιστρεπτέα. Μείωση ανεργίας, αύξηση επενδύσεων και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μπορούν να αυξήσουν τους μισθούς. Για τον κατώτατο μισθό, είμαι σίγουρος πως μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.

Για τις συντάξεις: Αυξήθηκαν για πρώτη φορά, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Θα δούμε νέα αύξηση το 2024 και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η προσωπική διαφορά θα σβήσει όσο αυξάνονται οι συντάξεις.

Για τους φόρους: Καμία αύξηση φόρων, μόνο μειώσεις φόρων. Δεσμεύθηκα για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Δεσμευτήκαμε για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στόχος προς το τέλος να μπορούμε να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ. Μίλησα για την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ δεν θα έφτανε στον καταναλωτή. Πιστεύω ότι εφόσον η οικονομία θα αποδίδει, ο στόχος θα είναι εφικτός.

Για τους εργαζομένους στην Υγεία: Όλοι αναγνωρίζουμε πως πρέπει να γίνουν παραπάνω μόνιμες προσλήψεις. Υπάρχει θέμα για την ταχύτητα των προσλήψεων. Αντικειμενικός ο ΑΣΕΠ αλλά ο ρυθμός είναι αργός. Είναι πολύ σημαντικές οι προσλήψεις αλλά δεν είναι η μόνη πολιτική που διαθέτουμε. Σημασία έχει να είναι οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Κουράστηκα να απαντάω σε fake news περί ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Προχωρούν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε οι πολίτες να τις κάνουν δωρεάν, όπως με τις μαστογραφίες.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Για να ανοίξει η συζήτηση χρειάζονται δύο Βουλές και να αλλάξει το Σύνταγμα. Στόχος μας η σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων με αυστηρές προδιαγραφές με κρατικό έλεγχο. Μέχρι να φτάσουμε εκεί η έμφασή μου είναι στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, στηρίχθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα, το εσωτερικό ERASMUS. Καταφέραμε να βγάλουμε τους μπαχαλάκηδες από τα Πανεπιστήμια, δημιουργούμε νέες φοιτητικές εστίες. Η ιατρική Θεσσαλονίκης έχει ξενόγλωσσα προγράμματα. Η Ελλάδα έχει έρθει η ώρα να μπορούμε να εισάγουμε αντί να εξάγουμε φοιτητές. Αυτά συμβαίνουν από τα δημόσια πανεπιστήμια.

Για το νερό: Δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικοποίησης. Μπήκαν ΕΥΔΑΠ και ΔΕΥΑΘ στο Υπερταμείο από τον Τσίπρα, είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει. Το νερό δεν είναι κάτι που πρέπει να είναι στον ιδιωτικό τομέα. Μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση των δύο εταιρειών από το Υπερταμείο.

Για το υπουργείο Οικογένειας: Το νέο χαρτοφυλάκιο είναι έτοιμο. Τρίτη ή Τετάρτη η ορκωμοσία της κυβέρνησης με διαδικασίες fast track. Πήραμε τα μαθήματα, ξέρουμε τι θέλουμε να βελτιώσουμε.

Άλλες δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση: Το υπουργείο Αθλητισμού θα πάει στο υπουργείο Παιδείας και θα είναι αναπληρωτής υπουργός. Το υπουργείο Μεταφορών θα μείνει ως έχει. Φτιάξαμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν θέλω πληθωρισμό στα υπουργεία.

Για την μειονότητα στη Θράκη. Πρέπει η Ελλάδα να κάνει διάβημα στην Τουρκία αν υπήρξε παρέμβαση;: Το θέμα θα τεθεί στο ανώτατο επίπεδο, θα μιλήσω με τον Ερντογάν για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισαν το θέμα, δεν είπαν ότι σέβονται την συνθήκη της Λωζάνης και πως εκπροσωπούν την μουσουλμανική μειονότητα.

Διαβάστε περισσότερα