Συνέντευξη στο CNN και την δημοσιογράφο Julia Chatterley παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενεργειακή κρίση, στην περικοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι στόχος της ΕΕ είναι «να στείλουμε σαφές μήνυμα στην αγορά ενέργειας».

Σαφές μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, όπου εστίασε και στο ζήτημα της ενότητας και των συντονισμένων κινήσεων στην ενέργεια ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το κρεσέντο των εμπρηστικών κινήσεων από την Άγκυρα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την εδαφική της κυριαρχία, αλλά επιθυμεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά.

Χαρακτήρισε ανεύθυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα ενώ εστίασε στην ανάγκη σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μόνο εργαλείο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα συμπεριφερόταν πάντα υπεύθυνα. Έχουμε δει σοβαρές προκλήσεις κατά τους πορηγούμενους μήνες».

«Καλύτερα να ασχοληθεί ο Ερντογάν με την τουρκική οικονομία, παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Με νόημα ο ο κ.Μητσοτάκης τόνισε, δε, ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να τονωθεί το εθνικό αίσθημα.