«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει μεταβληθεί, πλέον, από εκκρεμότητα σε αναγκαιότητα για τη χώρα». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός στην κεντρική ομιλία του στο «digital economy forum 2020, Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

Μιλώντας από το ψηφιακό βήμα, του ετήσιου θεσμικού συνεδρίου του ΣΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για επενδύσεις υψηλής παραγωγικότητας σε τεχνολογίες αιχμής στην Ελλάδα κι ανέλυσε τις θεσμικές πρωτοβουλίες για τη μετάβαση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης στην ψηφιακή εποχή.

«Φέτος, η πρόκληση της μετάβασης στη νέα εποχή παραμένει. Με αυξημένη, όμως, έκταση και ένταση καθώς τον μετασχηματισμό του κράτους καλείται να πλαισιώσει και η ψηφιακή προσαρμογή του συνόλου της οικονομίας» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η τεχνολογία χάρη στην κυβερνητική πολιτική, μετατρέπεται σε σημαντικό μοχλό άμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που προκαλεί η πανδημία και οδηγεί σε μια πιο δημοκρατική και συνεκτική κοινωνία» τόνισε με έμφαση αναφερόμενος στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

«Η ψηφιακή μετάβαση, άλλωστε, αποτελεί ευρωπαϊκό στόχο αλλά και κεντρικό πυλώνα του Εθνικού μας Σχεδίου όπως αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί στην ψηφιακή Βίβλο που βρίσκεται σε διαβούλευση, η οποία σημειώνω ότι περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Μέρος αυτού του εθνικού σχεδίου έχει ήδη ενταχθεί στην εθνική πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Μόνο η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, περιλαμβάνει πάνω από 400 έργα για την υλοποίηση της στρατηγικής για την Ψηφιακή Ελλάδα» τόνισε από το ψηφιακό βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ψηφιακή ενδυνάμωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσα από στοχευμένα προγράμματα και φοροαπαλλαγές για επενδύσεις που ενισχύουν το ψηφιακό προφίλ κάθε ελληνικής επιχείρησης, επεσήμανε «Η τεχνολογία μετατρέπει το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων από αδυναμία σε πλεονέκτημα. Και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο μεγάλων ψηφιακών έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως τόνισε, στο πεδίο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, η δημοπρασία για τα δίκτυα 5ης γενιάς ολοκληρώνεται στις 16/12 και κινητοποιεί ήδη σημαντικές επενδύσεις που θέτουν τη χώρα μας στην πρωτοπορία της ψηφιακής μετάβασης. «Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021 και μετά τα πρώτα εμπορικά δίκτυα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο», σημείωσε.

Ανακοίνωσε δε ότι προχωρά, με εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ανάπτυξη υποδομών για τις οπτικές ίνες, με αποδέκτες πάνω από 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις. Όπως είπε ο ίδιος, τους επόμενους μήνες, λοιπόν, θα αρχίσει η λειτουργία του Ταμείου «Φαιστός» με στόχο να ενισχύσει επενδύσεις που αξιοποιούν την καινοτομία και την τεχνολογία.

Καθοριστικός ο ρόλος του ΣΕΠΕ

«Ο δικός σας ρόλος, συνεπώς, προβάλλει και πάλι καθοριστικός. Εδώ και 25 χρόνια, ο Σύνδεσμός σας έχει αποδείξει την αξία των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί. Την αποδοτικότητα των 260.000 εργαζομένων του κλάδου. Αλλά και τη δύναμη των εταιριών τεχνολογίας και επικοινωνιών ως ειδικού πυλώνα της εθνικής οικονομίας, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο νέο ιδιαίτερο περιβάλλον που ζούμε, κατέστη σαφές – δυστυχώς κάτω από τραγικές συνθήκες – ότι η τεχνολογία αποτελεί κρίσιμο καταλύτη για την ευημερία κάθε σύγχρονης κοινωνίας, την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και για την επιβίωση μας. Και εάν κάθε κρίση γεννάει ευκαιρίες, το σίγουρο είναι, πως το μεγάλο παγκόσμιο σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού ανέδειξε την ευκαιρία του εκσυγχρονισμού της χώρας. Mας έβαλε, επιτέλους, στο δρόμο για μία σύγχρονη Ψηφιακή Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίζου.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις, που θα αναβαθμίσουν το ψηφιακό μας αποτύπωμα, και πρέπει να επιταχυνθούν.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

-Δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην τεχνολογία.

-Απλούστευση και πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027.

-Δημιουργία “ψηφιακού προσανατολισμού” στο εκπαιδευτικό σύστημα με πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την “ψηφιακή παιδεία” και την εφαρμογή ενός “Ψηφιακού Προγράμματος Σπουδών” στα ελληνικά σχολεία.

-Ενδυνάμωση της δια βίου ψηφιακής μάθησης μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση σε ψηφιακές δεξιότητες.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε ελληνικής πόλης σε «Έξυπνη πόλη» ως κρίσιμη παράμετρος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια «Έξυπνη χώρα».

-Επιτακτική ανάγκη της ενεργούς υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας.

Το φετινό συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία, που διοργανώνεται από τον ΣΕΠΕ, διεξάγεται μέσα από μία καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου έως και την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου.

Το digital economy forum 2020 τελεί υπό την Αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ συμμετέχουν ομιλητές υψηλού κύρους και επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.