Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με stories στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζει τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς.

Διαδοχικά στην ανάρτηση του πρωθυπουργού εμφανίζονται τα εξής μηνύματα:

Οι 5 Ελευθερίες των ζώων. Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων.

Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο. Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο ζώων συντροφιάς και Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Υπεύθυνη ιδιοκτησία. Στο νέο νομοσχέδιο περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Ιδρύεται εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης DNA ζώων συντροφιάς ώστε εάν εγκαταλειφθεί ένα ζώο να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους και να έχει τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Κατοχυρώνεται ο θεσμός του ερασιτέχνη εκτροφέα.

Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο. Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο ζώων συντροφιάς και Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Υπεύθυνη ιδιοκτησία. Στο νέο νομοσχέδιο περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

Νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς: Σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής – Στέλιος Πέτσας: «Κάνουμε βήματα μπροστά»

«Κάνουμε βήματα μπροστά και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΆΡΓΟΣ”» τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, μετά και την ακρόαση των φορέων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής(10:00 – 21:00).

Όπως υπογράμμισε, ο αναπληρωτής υπουργός, «βασικός μας στόχος με αυτό το σχέδιο νόμου, είναι να υλοποιήσουμε μία προεκλογική μας δέσμευση «Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο», σημειώνοντας πως αυτό επιτυγχάνεται με δύο βασικούς τρόπους:

α) με τη θέσπιση κανόνων –για πρώτη φορά– για τα δεσποζόμενα ζώα

β) με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Όπως ανέφερε:

«Υπάρχουν, κυρίες και κύριοι βουλευτές, σήμερα, τέτοιου είδους κανόνες για τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων; Η απάντηση είναι όχι. Μπορεί να έχει όσες γέννες θέλει κάποιος. Υπάρχουν υποχρεώσεις υπεύθυνης ιδιοκτησίας, όπως αυτές που ορίζονται στο παρόν νομοσχέδιο; Πάλι, η απάντηση είναι όχι. Επομένως, όσον αφορά στη δεξαμενή αδέσποτων από δεσποζόμενα ζώα, το νομοσχέδιο πηγαίνει ένα βήμα μπροστά. Εσείς λέτε, όχι. Το αναφέρω απλώς για να καταγραφεί», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης