Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης (3/3) στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ και αναφέρθηκε στις κρίσιμες εξελίξεις γύρω από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη δυναμική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης, καθώς και στις επιπτώσεις, γεωπολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές και άλλες, που θα υπάρξουν για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τις ενέργειες της κυβέρνησης στο νέο πεδίο.
Όσα είπε ο πρωθυπουργός για Ρωσία-Ουκρανία:
Ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέφερε ότι κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. «Δεν το περιμέναμε γιατί πραγματικά είμαστε μπροστά σε ένα νέο κόσμο. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει».
«Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα. Αφορά αυτό όλους μας και γι’αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα πολιορκείται η Μαριούπολη». Σε αυτό το πλαίσιο, «συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον ΟΗΕ».
Ηθικά σωστή η απόφαση για αμυντική βοήθεια
«Ο πρωθυπουργός αποφασίζει, δεν πιστεύω στα Συμβούλια των Πολιτικών Αρχηγών, δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι «δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο».
– Πράξαμε το σωστό, όπως τελικά έπραξε το σωστό η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.Πράξαμε το σωστό, όπως τελικά έπραξε το σωστό η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.
– Θα υπάρχουνε συνέπειες από αυτήν την επιλογή της Δύσης να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
– Ο αναθεωρητισμός η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα μια δημοφιλής πολιτική.
– Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ρητορική. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για κανέναν αναθεωρητισμό.
– Γι’ αυτό έχει τόση σημασία να είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
– Αν μας ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ πιστεύω θα το κάνουμε.
– Επενδύσαμε στους εξοπλισμούς μας σε δύσκολες συνθήκες. Επενδύσαμε στις συμμαχίες μας.
– Θέσαμε πρώτοι στην Ευρώπη το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
– Αν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα, τίποτα δεν υπάρχει.
Για Σολτς: Άλλαξε μόνος του την πολιτική της Γερμανίας
– Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία.
Τι είπε για τον Ερντογάν
Δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση μια συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων Αυτή η ρητορική του αναθεωρητισμού πιστεύω ότι είναι σήμερα εκτός διεθνούς κλίματος. Κανείς δεν μας βάζει κανένα μαχαίρι στο λαιμό. Θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων
– Αυτή η ρητορική του αναθεωρητισμού πιστεύω ότι είναι σήμερα εκτός διεθνούς κλίματος.
– Μα δεν μας στήριξε στον Έβρο (η Ευρώπη);
– Όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο.
– Θα υποστούμε και εμείς στην Ελλάδα συνέπειες.
– Όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο.
– Θα υποστούμε και εμείς στην Ελλάδα συνέπειες.
– Η καλύτερη πολιτική στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η μείωση φόρων.
– Θα υπάρχει σίγουρα μια έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν πιο μεγάλη ανάγκη.
– Έχουμε καταθέσει προτάσεις για να υπάρχει και μια ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας.
Μονόδρομος οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
– Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο
– Θέλουμε να καταστήσουμε ένα καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου. Αύριο θα γίνουμε η πύλη εισόδου για την Ευρώπη για το υδρογόνο. Ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος.
– Η δε απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα.