Με συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του, ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δήλωσή του κατά την προσέλευσή του στον χώρο στον οποίο συνεδριάζει σήμερα, στη Βουδαπέστη, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.
«Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ισχυρό για την επίλυση των προβλημάτων», συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους «να είμαστε ρεαλιστές».
«Η Ευρώπη πρέπει να έχει ρόλο ενεργό στη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων», τόνισε στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα του ανταγωνισμού και στα γεωπολιτικά ζητήματα που θα συζητηθούν καλώντας την Ευρώπη «να κατανοήσει ότι πρέπει να δοθούν πόροι για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων».
Ο κ. Μητσοτάκης ήδη από χθες έστειλε το μήνυμα ότι δεν ανησυχεί για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες, όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, έχουν εθνικά και όχι παραταξιακά χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, όπως συχνά λένε κυβερνητικές πηγές, η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία αναθεωρήθηκε τελευταία φορά και προσέλαβε στρατηγική χαρακτηριστικά επί ημερών Τραμπ στον Λευκό Οίκο και Μάικ Πομπέο στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη που αλλάζει διαρκώς. Να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία. Να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ένα νέο σκηνικό, στο οποίο η ίδια θα κληθεί να σταματήσει να ετεροκαθορίζεται και να «λοξοκοιτάζει» προς τις ΗΠΑ.
Οι «27» θα συζητήσουν εκτενώς για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αλλά και για ενδεχόμενα δυσμενή σενάρια, όπως η προοπτική εφαρμογής αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, στο αποψινό δείπνο, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σημειωτέον, την Παρασκευή, στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι – το θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή την έκθεση Ντράγκι. Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του κ. Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη σημασία τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε τομείς όπως η άμυνα, δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή. Με αφορμή μάλιστα τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον τομέα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας – κάτι που τονίζει στην έκθεσή του ο κ. Ντράγκι. Τη διάσταση αυτή είχε τονίσει και στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς.
Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Αυτή η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εδώ στη Βουδαπέστη λαμβάνει χώρα σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών αναταράξεων.
Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο Trump για την εμφατική νίκη του και να εκφράσω την ελπίδα ότι η διατλαντική σχέση θα παραμείνει ισχυρή προκειμένου να επιλύσουμε σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα.
Βέβαια, πρέπει να είμαστε αρκετά ρεαλιστές ως Ευρωπαίοι και δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή τη διατλαντική εταιρική σχέση από θέση αδυναμίας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.
Επομένως, οι συζητήσεις που θα έχουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ιδίως όσον αφορά στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, είναι ιδιαίτερα επίκαιρες.
Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να «ξυπνήσουμε» από τη γεωπολιτική μας αφέλεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, είτε πρόκειται για ζητήματα ανταγωνιστικότητας είτε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας.
Ελπίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτούν αυτοί οι καιροί.