Την ικανοποίησή τους για τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Παρίσι εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους εταίρους και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο, συνέβαλε με εποικοδομητικό τρόπο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα συμπεράσματα της Διάσκεψης:

1. Γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

2. Στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης, καθώς υπάρχει σαφής αναφορά για την «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», αναφορά στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες.

3. Υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Έτοιμοι να συνεργαστεί διμερώς αλλά και ως μέλος της ΕΕ

Κατά την παρέμβασή του στη διάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

 

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.

Αποχώρηση ξένων μισθοφόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, θέλει να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν.

Επισήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως εγγύτερο γείτονα της Λιβύης προς τον Βορρά.

Για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα κάνει λόγο ο Μητσοτάκης στην 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της ομιλίας του απόψε στο Παρίσι στον εορτασμό για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO θα θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε ένα κομβικό βήμα από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης.

Για πρώτη φορά υιοθετήθηκε απόφαση που αναγνωρίζει ότι η υπόθεση δεν αφορά τη συνεννόηση μεταξύ Μουσείων, αλλά έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα», θα τονίσει ο πρωθυπουργός όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Επίσης, θα ζητήσει διάλογο για το ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα», θα τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές.